Hvem er Michala Damm-Frydenberg?

Michala Damm-Frydenberg er et rytternavn som man er stødt på  bl.a. til UVM, sidste års DM og senest til championatsfinalerne i Odense. 

Hvem er den altid smilende unge dame med de velredne heste?

Michala fortæller: "Jeg er 30 år gammel, jeg kommer fra en helt almindelig familie i Allerød, ingen af mine forældre er ryttere, men både min søster og jeg er hestetossede. Jeg har en bachelor i geografi fra Københavns Universitet." 

Heslegård Stutteri

"Jeg startede for alvor mit "hesteliv" tilbage i 2006, hvor jeg startede med at ride for Heslegård Stutteri. Sideløbende med mine studier red jeg ca. 3 heste om dagen. Da jeg blev bachelor, blev Niels (Johnsen) og jeg enig om, at jeg skulle prøve at ride fuldtid, og det har jeg så gjort siden 2008."

"Jeg har været super heldig, at have rigtig gode muligheder og masser frihed, mens jeg var ansat på Heslegård. Jeg har haft fornøjelsen af at have både Platin og Weltmeister som læremestre, og så selvfølgelig rigtig mange gode heste/ungheste, som jo efterhånden er blevet ældre. Herunder Heslegård’s Robert (int 1), og selvfølgelig Heslegård’s Rismon, som nu er solgt til Hasse Hoffmann. Jeg har i al den tid jeg har været ansat på Helsegård været trænet af Lone Madsen, og både på Robert og Rismon har jeg jævnligt redet kurser ved Hasse Hoffmann."

Privat foto: Michala Damm-Fydenberg og Heslegårds Rismon - DM 2015

Privat foto: Michala Damm-Fydenberg og Heslegårds Rismon - DM 2015

"Jeg har stadig et par heste i ridning for Heslegård, og har stor tilknytning til stedet, hvor jeg også har det meste af min undervisning."

Glade ryttere som har lyst til at blive bedre

"Da der efterhånden er blevet solgt godt ud i Heslegårds hestebestand, var der ikke længere basis for en fuldtidsstilling til mig, så sidste år startede jeg som selvstændig: Damm Dressage.

I Damm Dressage tager jeg heste i ridning og jeg underviser en hel del. Jeg underviser både børn og voksne, og ponyer og heste på alle niveauer. Bare mine ryttere er glade for deres heste og har lyst til at blive bedre, så synes jeg det er en fornøjelse at undervise, uanset hvilket niveau vi er på."

Privat foto: En tilfreds Michala med et par glade elever

Privat foto: En tilfreds Michala med et par glade elever

Nyt spændende samarbejde

"Jeg har samarbejdet med Vivi og Christian Vang-Lauridsen om ridningen af en del af deres heste siden maj i år. Det er et samarbejde jeg er meget glad for. Vivi og Christian er rigtig gode til at spotte gode ungheste, med talent for de svære øvelser, og Vivi er super god til at uddanne hestene, så jeg lærer rigtig meget af at ride sammen med Vivi hver dag."

"Hos Vivi og Christian rider jeg flere gode og interessante ungheste, herunder den 6-årige Brunello e. De Noir/Come Back II. Brunello er i mine øjne, en virkelig spændende hest til fremtiden, han har tre rigtig gode gangarter, en super indstilling, og rigtig let ved øvelserne. Jeg har redet Brunello siden august, inden da er han blevet redet af Mette Svare Ehlers, som har gjort et godt job. Han har været utrolig nem at overtage, og ellers havde det heller ikke kunne lade sig gøre at kvalificere ham til JBK, efter så kort tid."

Grundarbejdet er i orden og den rette indstilling til uddannelse af hestene

Om samarbejdet fortæller Christian Vang-Lauridsen: "Vi har tidligere fået en hest ind som Michala har uddannet, og der var lagt et flot forarbejde i hesten, som var klar til at videre uddanne. Så grundlæggende var der "business-fit" fra dag ét i vores samarbejde. Derudover besidder bl.a. Michala også den særlige egenskab, at hun ikke kun rider for at komme ud at vise sig frem, men nyder arbejdet i "træningslokalet" sammen med hesten, uanset hvilket niveau hesten er på. Det giver for os, Vivi og jeg den helt rigtige indstilling til tingene i et fremadrettet samarbejde." 

Nye heste på vej

"Jeg har selv to heste: en tre års jeg selv har avlet sammen med min far. Han er netop kommet i gang efter en lang sommer på græs. Han er efter F: Heslegård’s Rubin, MF: Heslegård’s Platin MM: Heslegård’s Luna (mor til Rismon og Rolex). Jeg havde hoppen, Heslegård’s Pamela, som jeg desværre måtte aflive i foråret i år pga et brud i halsen. Hun var min første hest, købt da jeg var 25, og havde levet af at ride i et par år ;-)"

"Og så har jeg efter salget af Rismon, været heldig at få lov til at købe hans lillesøster på 2 år.
Jeg er meget glad og tilfreds med dem begge to, så der er lidt heste til fremtiden, og jeg elsker arbejdet med de unge heste."

Privat foto: 3 års efter Heslegård´s Rubin / Heslegård´s Platin

Privat foto: 3 års efter Heslegård´s Rubin / Heslegård´s Platin

Min hobby er mit erhverv

"Jeg føler mig meget heldig og privilegeret over, at jeg har mulighed for at leve af min hobby, og jeg har alt det arbejde jeg kunne drømme om, og oven i købet rigtig gode heste at ride på. Og det er min ambition at det kan forsætte sådan, og at jeg kan blive ved med at udvikle mig både som rytter og som underviser."

"Det er jo en sport, hvor økonomi spiller en stor rolle, og jeg har ikke mulighed økonomisk for at beholde en top hest selv. Så jeg har ikke ambitioner om de helt store mesterskaber, selvom jeg naturligvis synes det ville være rigtig sjovt, og jeg bestemt er klar hvis muligheden kommer. Det har været et stort mål for mig at ride Grand Prix, og det hjalp Rismon mig jo med i år (vi debuterede faktisk på hjemmebane på min 30 års fødselsdag). At jeg så også fik muligheden for at ride DM med et fornuftigt resultat, var jo helt fantastisk."

"Det er mit mål og min drøm at uddanne sunde og glade heste, så langt som muligt for hver enkelt hest, og selvfølgelig er Grand Prix, som udgangspunkt, endemålet for dem alle sammen."