To heste, tre piloter og Wendie Hagedorn

Historien om Hønnerups Fudosa og Højgårds Luroso som fornyligt forlod Stutteri Hønnerup på Fyn til fordel for Vibholm Equestrian i Canada.

H2R har fanget Wendie Hagedorn fra Stutteri Hønnerup,  for at høre lidt mere om de to hestes vej til Canada:

GRDH Hønnerups Fudosa, født 2006, efter Blue Hors Don Romantic/EGRDH Hønnerups Yo-yo/Midt-West Ibi Light/ESDS Kaliz/Kalahari

"Hønnerups Fudosa er avlet på Stutteri Hønnerup. Hun er trukket på stamhoppen Kaliz, der har opnået status som Elitehoppe og som fik sølv for afkomssamling i 1998 fremvist af Stutteri Hønnerup. Linda Hagedorn havde moderen til Kaliz med til Fyn i 1970erne, en ret så tændt fuldblodshoppe ved navn Liz som var militaryhest. Så Fudosa er 3. generation avlet i Hønnerup på denne stamme." 

"Samtidig er tidligere UVM guldmedaljevinder Hønnerups Driver, der i dag rides i international GP af Anna Kasprzak, 5. generation fra hoppen Liz." 

"Hønnerups Fudosa besidder et ekstraordinært eksteriør, og hun har samtidig nogle imponerende gangarter. Hun var fløjhoppe ved 3-års kåring i Region 3. Med bl.a. topkarakteren 10 i trav og 9 i både galop og kapacitet. Efterfølgende tildelt guldmedalje ved Dansk Varmblods eliteskue med 10 i bl.a. overlinje og selvfølgelig i helhed. Jeg har selv uddannet og redet hoppen indtil salget. Ekvipagen deltog bl.a. ved Unghestechampionatet i Herning og har sejret i MB."

Fudosa er ifolet med Hesselhøj Donkyboy. Denne 3-årige hingst e. guldmedaljehingsten ERA Dancing Hit var præmiehingst i Herning 2015. Dette kommende føl får en helt særlig medalje-rig stamtavle, idet både M,MM,FF har fået tildelt opdrætter medalje i guld af Dansk Varmblod. 

"Fudosa har en ældre helsøster Hønnerups Delay, der ligeledes er kåret med guldmedalje. En anden kendt Hønnerup-hoppe nemlig GRDH Hønnerups Pink Lady (tidligere guldvinder ved DM og NM for junior) er helsøster til Fudosas mor." 

Privat foto: Hønnerups Fudosa

Privat foto: Hønnerups Fudosa

 

Vallakken Højgårds Luroso, født 2010, efter Blue Hors Rosoff/L'amour

"Han blev indkøbt af Stutteri Hønnerup på DV Følauktion Syd, især pga. hans farfar Romanov, hvis afkom vi har stor succes med både i avlen og på dressurbanerne."

"Han er en køn og velgående vallak, med et helt fantastisk temperament. Hans grunduddannelse blev varetaget af tidligere Hønnerup-rytter Maria Bay-Kastrup der opnåede placeringer i L på hesten i 2015." 

Privat foto: Højgårds Luroso

Privat foto: Højgårds Luroso

Hvordan starter kontakten med køberen? Hvilket salgsmateriale var der lavet? 

"Vi valgte at markedsføre på vores egne hjemmeside www.stutteri-hoennerup.dk, vores Facebook side ”Stutteri Hønnerup”, samt sætte begge heste til salg online."

"En grundig beskrivelse af hestene (herunder temperament, stævneresultater), en up-to-date video under rytter, samt billeder med-og-uden rytter blev brugt i annoncerne."

Danske rødder

"Kunden Caroline Vibholm er canadisk statsborger, men har danske rødder. På familiens sted, Vibholm Equestrian i Lethbridge bor allerede et afkom efter Blue Hors Don Romantic, nemlig den tidligere kårede hingst (nu vallak) Barolo V."

"Caroline var på Stutteri Hønnerup og prøveride hestene medio september. Caroline og jeg havde selvfølgelig været skriftlig dialog inden hendes besøg i DK. Vi kender hinanden tilbage fra JUN/YR tiden, og derfor faldt det os nemt at ”forventningsafstemme” vedr de 2 heste her. Samtidig kunne Caroline huske at have besøgt Eliteskuet i 2009, og hun havde allerede den gang lagt mærke til den fantastiske Fudosa."

Hestene solgt og hvad så?

"Hestene gennemgik almindelig handelsundersøgelse på Højgaard Hestehospital. Og straks efter godkendelsen, blev der taget blodprøver af begge heste. Disse sendes til analyse i Tyskland (samt svaberprøve af hoppen)."

"Da der forelå godkendte analysesvar på disse prøver, kunne vi booke transport over Atlanten og sætte hestene i den nødvendige karantæne. Da dette foregik ultimo september/primo oktober var vi så heldige at have en tom længe i stalden i Hønnerup (grundet vi stadig havde heste på sommergræs) og karantænen kunne derfor foregå ”hjemme”. I karantæneperioden måtte hestene ikke have kontakt med andre heste, så ridningen blev sat på stand-by op til afrejse. Der Kredsdyrlægen var ude og besigtige hestene kort før afrejsen."

"Første del af rejsen fra Hønnerup til Luxembourg lufthavn foregik i lastbil. Herefter var hestene på stald i ca 12t inden de blev læsset i cargoboksen. Der rejser altid en groom med heste på disse flyvninger, i denne handel havde køber og sælger aftalt, at jeg skulle udfylde denne opgave. Så jeg var med fra hestene blev læsset i cargoboksen i Luxembourg, til vi læssede dem af i Lethbridge." 

Flyveturen

"Cargoboksen bliver rullet på kuglelejre fra det sted hvor hestene er læsset og over på en vogn. Herefter køres de hen til flyet, hvor de løftes ombord via noget som nok bedst beskrives som et kæmpe hæve-sænke bord."

"Flyveturen derover blev en drøj omgang da flyrejsen hed:

Luxembourg – Glasgow / Glasgow – Atlanta / Atlanta –Seattle / Seattle – Calgary

"Det normale på “mandags flyvningen” er Lux-Sea-Calgary. Vi fløj i en Boeing 747, som udelukkende flyver cargo. Der er 3 pilotsæder, en ganske lille siddeafdeling med 6 sæder (de store sæder med masser af benplads, som man ligger næsten ned i vandret), samt 2 små rum med senge til piloterne, således de kunne hvile på skift på vej over Atlanten."

"Når man bevæger sig ned i lastrummet foregår det via en ganske lille trappe. På denne flyvning var disse 2 heste eneste levende dyr. Og så var der 3 piloter og mig." 

"Begge heste tog flyveturen med ophøjet ro, men selvfølgelig har man som groom diverse bedøvelse-medikamenter med hvis dette skulle blive nødvendigt. Undervejs på flyvningen får hestene masser af vand og hø."

"En større dokumentmappe med hestenes pas, alle blodprøveresultater og rejsedokumenter fra egen dyrlæge og kredsdyrlægen fulgte hestene hele vejen. Denne mappe blev gennemtjekket af myndighederne i både USA og Canada."

"I Calgary holdt Caroline klar med trailer. Hestene havde været ganske kort på stald i lufthavnen, og var derefter klar til at køre videre mod deres nye hjem i Lethbridge. Vi landede ved endestationen ca 20t efter af hestene var læsset i cargoboksen i Luxembourg."

"Hestene skulle atter i karantæne da de ankom til deres nye hjem. Igen måtte de ikke have kontakt til andre heste, så de blev trukket ind i stalden af en separat dør, og havde så et privat staldafsnit isoleret fra ridecenterets øvrige heste. Allerede næste morgen stod der dyrlæge klar til at tage blodprøver. Så al ridning var på stand-by indtil den lokale dyrlægen godkendte at karantænen kunne ophøre."  


Hvor bor hestene nu og hvad byder fremtiden på?

"Vibholm Equestrian er beliggende i Lethbrigde, Alberta, Canada. Et virkelig lækkert ridecenter med mange moderne faciliteter. Fremtiden byder først og fremmest på at Fudosa skal fole sommeren 2016, et føl både familien Vibholm og Stutteri Hønnerup venter med spænding.  Herrefter vil Caroline videreuddanne hoppen og starte den i sporten både i Canada og USA. Vallakken skal videreuddannes og startes i sporten. Om han på sigt bliver Carolines ridehest, eller om han skal sælge er ikke afgjort."

Køberen

"Caroline Vibholm har, som tidligere beskrevet, danske rødder. Hun er født i Canada, men har været bosat i Danmark i mange år. Familien Vibholm tog for år tilbage springet fra et dansk gods i Nordvestsjælland, til at satse helhjertet på deres passion - hestene!"

"Caroline har været beriget med en masse dygtige folk omkring sig igennem årerne når det kommer til heste og dressur, men uden opbakningen fra sine forældrene havde flytningen - og indkøbet af Fudosa og Luroso ikke været mulig. Man føler tydeligt passionen for heste og dressursport når man besøger familien."

"På Vibholm Equestrian Center har familien Vibholm efter sidste indkøb nu 7 egne heste, hvoraf de 6 er importeret fra Europa, herunder 4 Dansk Varmblods heste. ”Første-hesten” er dog lige nu den tyskfødte 13 årige skimmel, Santorini Hit, e. Sandro Hit med legendariske Furioso II som morfar. Caroline og “Santa” har konkurrent på Grand Prix niveau i 2015 sæsonen. Planen for ekvipagen er klart den internationale dressur scene." 

Jørgen Hvenegaard er også en del af teamet

"Caroline trænede i Danmark hos berider Jørgen Hvenegaard, dette samarbejder fortsætter på trods af flytningen. Jørgen Hvenegaard har allerede været i Canada, sammen med sin partner Karina Josefsen, for at hjælpe Caroline med at “huske” de klassiske principper og korrekte træningsmetoder, som er altafgørende for, at hestene er i stand til at udføre deres job." 

"Det team, der er omkring hestene og Caroline - lige fra de ansatte grooms - til Carolines forældre - til berideren, Jørgen, er top professionelt og vi håber alle (køber som sælger), at det kommer til at bære frugt!"