Så er bruttolisten fuldendt til første samling for UVM hestene 10. maj, 2015

Information fra UVM-udvalget

VM for unge heste …
… et mesterskab med hestene i hovedrollen

I dagene 5.-9. august 2015 vil alverdens hestefolk såsom ryttere, barriereryttere, trænere, avlere, dommere og hestepressen valfarte til den lille tyske by, Verden, da det atter er tid til afviklingen af FEI World Breeding Dressage Championships for Young Horses – i daglig tale kaldet UVM.

Det første UVM fandt sted efter inspiration fra springhestenes UVM på Zangersheide i Belgien, og det var fra starten tilbage i 1997 netop denne tyske hesteby, Verden, der lagde rammerne til arrangementet. To år blev det afviklet i den hollandske by, Arnheim, for så igen at vende tilbage til hannoveraner-avlens højborg. Hvert år har stævnet vokset sig større og større, og hele det udendørs anlæg er nu udnyttet til fulde. I de første år var tilskuerne overladt til vejrgudernes nåde, da tilskuerne sad under den blå – og undertiden grå – himmel, men nu kan alle bænke sig i de hvide pavilloner, der, når vinden rigtigt får fat, kan lyde som sejlbåde i Østersøen.

Ekvipagerne rider særlige FEI-unghesteprogrammer, hvor der ikke gives karakterer for hvert enkelt øvelse, men for gangarterne, rideligheden og kapaciteten. Oprindeligt var rytterne inddelt i grupper, hvorfra de enkelte gruppevindere gik videre, men adgangen til finalen er de sidste år gjort mere gennemskuelig for publikum, således at det ganske enkelt er de bedstplacerede fra den indledende runde, der sikrer sig adgang direkte til finalen. De øvrige må så i den lille finale forsøge at få billetten til finalen gennem en top-placering her. Nåleøjet er i sandhed lille … men der er også tale om et verdensmesterskab!

Som et nyt tiltag blev der sidste år udskrevet to nye klasser for tidligere UVM-heste. Her kan de 7- og 8-års heste, der som unge kom i finalen, melde sig, og på den måde vise, at en dressurhest af højeste karat ikke stopper på konkurrencebanerne som 6-års.

Tilslutningen var ikke stor sidste år, men der er ingen tvivl om, at stadigt flere vil benytte sig af muligheden for at komme tilbage til Verden. I år er i øvrigt sidste gang for en periode, at UVM skal afholdes i Verden, da nabolandet Holland har taget teten op og fået opgaven tildelt. Så Verden har utvivlsomt lagt sig i selen for at skabe et brag af et UVM i 2015.

Glædeligvis har Danmark gjort en god figur mange år, og mange danske tilskuere har taget turen ned for at støtte de danske heste og se, hvilke retning dressuravlen tager. Men også på dommersiden har Danmark ydet et stort bidrag, idet vi gennem mange år har været repræsenteret med nogle af vore ypperste dommere.

Det er hestene, der er i hovedrollen til stævnet, og de enkelte lande udtager selv, hvem der skal repræsentere dem og de respektive avlsforbund, som er medlem af World Breeding for Sport Horses. Kvoten af heste, som landene kan udtage, er afhængig populationen, og Danmark har de seneste mange år kunnet sende 4 heste af sted i hver årgang. Vores nordiske broderland, Sverige, havde indtil for få år siden en plads mindre end os, hvorimod vore sydlige naboer har adskillige flere lodder med i konkurrencen om medaljerne. Det er hestene, der repræsenterer landene, der sender dem afsted, hvorfor rytternes nationalitet ingen betydning har. Danmark har de seneste år sendt ryttere af sted med pas udstedt i blandt andet Sverige, U.S.A., Norge og Tyskland – og da ”Sezuan” e. Blue Hors Zack – Blue Hors Don Schufro i 2014 dansede sig til en sejr, var det flaget med Dansk Varmblods logo, der gik til tops, medens den danske nationalhymne lød i højtalerne – til trods for rytteren, Dorothee Schneider, udtalte sin glæde for hesten på tysk.

I Danmark er det Dansk Varmblod og Trakehner Avlsforbundet i Danmark, der er medlemmer af WBFSH, og forberedelserne forud for augustdagene er allerede i fuld gang. Den første UVM-samling afholdes den 23. maj på Atterupgaard, Midtsjælland og den 24. maj 2015 på Vilhelmsborg, Aarhus, og her skal de unge heste altså gennem det første nåleøje, inden den endelige udtagelse finder sted den 13.-14. juli. Hestene har fået indbydelse til den første UVM-samling gennem deltagelse i de to avlsforbunds championater, fra DRFs championat, efter UVM-deltagelse sidste år eller ved fremmøde i starten af maj, hvor der blev arrangeret et iagttagelsesarrangement for at undgå, at potentielle stjerner gik tabt.

Tilmeldingsfrist til den første UVM-samling er først den 18. maj, men listen over heste, der kan deltage til den første UVM-samling, er nu fuldtallig og kan ses her:

Indbudte til 1. UVM-samling den 23. eller 24. maj 2015

5-års:
Fiontini Fassbinder – B. H. Romanov
Fiontina Fassbinder – B. H. Romanov
Tørveslettens Fifty-Fifty Fürstenball – Stedinger
Safari Klintgaard Sunny-Boy – B. H. Don Schufro
Vadestedet´s Daylight De Noir – Akinos
Heiline´s Lord Romantic Tailormade Lancelot – B. H. Don Romantic
Kipling Hofrat – Hohenstein
Hotspot Okavango – Induc
Højgaardens Sir Chantell Sir Donnerhall I – Friendship
First Ballerina Macohl Fürstenball – Schwadroneur
Springborgs Acaia Fürst Romancier – Rubin-Royal
Attepointrupgaards Lady Gaga Fassbinder – Rubin-Royal
Ashton G Ampere – Westpoint
Egebjerggaards Dutchmann Sandreo – Sam-Sam
Vincent Maranello B. H. Zack – B. H. Future Cup

6-års:
Hot Shot W B. H. Hotline – Kawango
Svaerlegårds Terra Tailormade Temptation – Stedinger
Lady Gaga Quaterback – Solos Landwind
Gasolin B. H. Doolittle – Tiberias
Uno Double Cream Uno Don Diablo – Weltmeyer
Sezuan B. H. Zack – B. H. Don Schufro
Litvinenko Sjælstofte Imperio – Pidroneur
Hemmingway von Hestebjerggaard Hibiskus – Monteverdi
Drisdal´s Co-Co Chanel Tailormade Temptation – Uffe Korshøjgaard
Strækningens Delmondo De Noir – Michellino
Adrenalin Firfod Skovens Rafael – Zalmiak Firfod
Atterupgaards Capirossi Caprimond - Stedinger

Tidsplan til samlingerne vil kunne læses på de to avlsforbunds hjemmesider i dagene umiddelbart inden arrangementets afholdelse. Et står dog ganske fast: Der bliver rift om castingen til hovedrollerne til dette års UVM i Verden.