Svenske championater kun for svensk avlede heste

Sjovt nok er det stadig tilladt at bruge udenlandske hingste i svensk avl, men de importerede ungheste har man fra i år, valgt at takke nej til i de nationale unghestechampionater.

Målt i forhold til Danmark har vi jo to forskellige championater, med de forestående Unghestechampionater i DV regi, og de nationale championater som jo er åbne for alle avlsforbund. 

Det er dog langt fra alle svenskere som er begejstret for det nye setup, som jo forståeligt nok sætter nogle avlere/ejere helt ud af spillet - uden forudgående varsel.

Om beslutningen siger hestehandler Andreas Jönsson:

"Jag tycker championatet ska vara öppet för alla hästar, konkurrens är bra och hästar ifrån olika avelsförbund kan jämföras. Man kommer med detta beslut ganska sent in på säsongen, vi har treårstest i april, maj och många hästägare har satsat utbildnings pengar på sina unghästar nu och helt plötsligt får man inte vara med.

Framförallt tycker jag att detta är viktigt att dom uppfödare /ägare som investerar i ston utifrån måste få kunna visa upp sina hästar i championat samanhang. Dessa ston ska förhoppningsvis hjälpa till att utveckla SWB. Med detta beslut så kan man i stort sett inte tävla några årgångs championat förrän Falsterbo som 5 och 6 åringar.

Förhoppningsvis är det någon arrangör som snappar upp dessa 3-4 åringar som nu står utanför systemet!" 

Se regler for Breeders Trophy her.