Dorthe Rohmann driver en helt speciel hestebutik

Hvad er egentlig filosofien bag Topponyer.dk?

Dorthe Rohmann - Jakas Don Louvre. Foto kredit: Christine Prip  

Dorthe Rohmann - Jakas Don Louvre. Foto kredit: Christine Prip  

Et spørgsmål som H2R har forsøgt at få flere svar på.

"Jeg tror det der gør min pony butik unik er, at jeg brænder virkelig for det med ponyerne. Jeg har fulgt ponyudviklingen gennem rigtig mange år, og det er helt vildt hvad der er sket med kvaliteten af ponyer bare de sidste 10 år."

Rideligheden er alfa og omega når vi snakker ponyer

"Hver gang man kigger på en pony skal man jo huske på, at det er børn som skal kunne tumle dem, derfor er rideligheden en meget vigtig faktor. Når kunderne kommer til mig, går jeg meget op i at finde det rigtige match uanset om det er til pony eller hest. Det vigtigste er jo at tingene kan fungere fra dag ét, så ekvipagen kan udvikle sig sammen i fremtiden. Jeg siger tingene til kunderne som jeg ser det, også hvis jeg ikke synes hest og rytter matcher hinanden."

Den gode fornemmelse

"En vigtig faktor når forældre vælger at købe kvalitetspony til deres barn, er at ponyen er veluddannet. Det nytter ikke noget at købe dyrt ind, hvis grunduddannelsen af ponyen ikke er på plads. Jeg uddanner selv ponyerne så de bliver gode at ride for børnene, det betyder at børnene får mulighed for at få den rigtige start, og at ponyen er klar til opgaven."

Gensalg

"Derudover tager jeg også ponyer i bytte, så rytteren kan komme videre på en bedre eller større pony – eller jeg hjælper med at sælge ponyerne igen når rytteren er blevet for gammel. Jeg har faktisk nogle ponyer, som jeg har været forbi min butik helt op til 5 gange!

Kunderne er primært fra Danmark, men via mit netværk har vi også stille og roligt fået fat i udlandet, senest både England og Luxembourg."

Gode råd til ponyforældre om ponylivet 

Fotokredit: Dorthe Rohmann

Fotokredit: Dorthe Rohmann

"Det vigtigste er at bakke børnene op – og rådføre sig med sin træner når man skal købe en pony.

Så er det også godt at have en plan med hvad man vil. Om det er en pony til konkurrence brug eller bare til hygge. Hvis det er konkurrencer er det en rigtig god ide, at lave den sammen med sin træner, så alle har fokus på hvilket mål man lige sigter efter.

Det er altid en god ide er at starte ud på en ældre pony, der kan sine ting, som børnene kan lære af!"

Topponyer holder til på Hovgaard Ridecenter i Skaarup på Sydfyn

"På vores rideskole har vi børn fra 3 år – de rider ikke så længe og laver mest lege. Men ellers er det lysten som driver værket til at ride og kærligheden til hesten, samt udfordringen i at dressere heste/ponyen.

Det er svært at sige hvornår det er den bedste alder at starte, da det er ret forskelligt fra barn til barn.

Min egen datter Karoline startede da hun var 2 år, men faktisk indtil hun var 10 år, var det mest det at trække og lave tricks med den fra jorden hun syntes der var sjovt. Men så fik hun Anton som er en broget 3´er pony og den havde gået DM – den kunne sine ting og den lærte hende rigtigt meget. Selvom hun faktisk kun havde den ½ år inden hun skiftede til 2´er ponyen Treaumer, sideløbene med ham var hun begyndt at træne Adriano B, så springet ikke var så stort!"

Fællesskab og rammer

"Desuden er det en vigtig ting at man har kemi med sin træner, og der er et godt fællesskab på rideskolen/stalden. Der skal vi huske at vi voksne er med til at skabe gode rammer rundt om i klubberne for vores børn. I vores tilfælde bor vi jo på ridecenteret, så det bliver jo selvfølgelig meget hest.

Fællesskabet og hyggen er klart det som driver værket i starten, og for os rytter forældre kender vi jo alle fornemmelsen af den gode stemning på staldgangen eller på barrieren. 

Hvert år i sommerferien har vi to uger med ridelejr, og her mødes rideskolebørnene med landsstævne rytterne, og knytter venskaber. For rideskolebørnene er det spændende at se op til de dygtige landsstævneryttere, samtidig med at landsstævnerytterne jo også rigtig gerne vil vise hvor gode de er blevet. To af de piger som er med begge uger til at arrangere tingene har mødt hinanden på ridelejren."

Mor underviser ikke!

"Udfordringen ved at undervise sin egen datter er mega stor!

Da Karoline blev teenager blev jeg ret hurtig klar over, at det her var ikke den bedste kombination, så jeg gjorde op med mig selv, hvad der betød noget for mig som mor til min datter. Jeg ville bare gerne være mor, og tror bestemt også Karoline synes om den beslutning.

Karoline har hele hendes ponytid fået undervisning af Sanne Henningsen. Sanne og jeg har redet sammen da vi var børn og teenagere, så vi rider meget efter de samme principper.

Til stævner har hun fået hjælp at landstræneren Jette Nevermann, og der har jeg ”bare” været mor.

Tror det er meget vigtigt at der er nogle at læsse af på, når det hele måske ikke kører helt efter planen fx til et stævne eller en undervisningstime, der måske ikke var den bedste. Her er forældre opbakningen den vigtigste."

Hvordan bliver de unge danske pony talenter dygtige nok også til at kunne videreføre karrieren på hest?

"I Tyskland har man i årtier været fokuseret på opstilling og indvirkning helt fra første færd på hesteryggen, og det er klart her at de grundlæggende ting skal være på plads.

Balance, harmoni og fornemmelse for hvad der sker under sadlen, det skal vi være endnu bedre til at undervise børnene i, og det kan nemt gøres på en sjov måde samtidig med at man udvikler naturlige færdigheder. 

Et super godt nyt tillag på hjemlig plan er Nathalie Horse Care Stil Cup, hvor netop opstillingen er i fokus."

EM for ponyer på Vilhelmsborg til sommer

"Et pony EM på dansk grund er selvfølgelig super spændende, og lige nu er der 5-6 ponyer som er solgt her fra som løber med på landsplan, og emner for også at kunne være med på Vilhelmsborg til sommerens EM," slutter Dorthe Rohmann.