Berideren og rytteren som er her, der og alle vegne

Michael Søgaard behøver vidst ikke nogen nærmere præsentation.

Efter endt berider uddannelse i 1996 med efterfølgende masser af succes i sporten selv, en årrække som succesfuld træner på jorden, hvor hans egen karriere blev sat lidt på stand by, og senest selv som den helt store "præmie haj", som vinder af bl.a. Unghestechampionatet i Herning 2016, udtaget 2 heste til UVM, Jukebox og Slæbækgård´s Santino samt reserve med en 3. Fredensdals Fountain - iøvrigt en bedrift som vidst ikke er set tidligere, og som blev skarpt fanget af Hestejournalisten Lisa Munch Holst.

Ansættelse frem for at drive eget sted

Pr. 1. september 2016 er Michael Søgaard klar til at tage fat på nye udfordringer, her går han nemlig fra at drive egen forretning, med hvad alt det indebærer af daglige udfordringer, til at starte som berider på Vallensbæk Ridecenter, hvor Per Springborg tidligere på året blev ansat som daglig leder.

Et set-up som tiltaler Michael Søgaard rigtig meget, da rollerne dermed er klart fordelt. Kendskabet til Per Springborg er gennem mange år bl.a. da Michael har været fast underviser af Springborgs datter Katrine - det var bl.a. en af grundene til at Michael er klar til at lave skiftet nu. 

For at komme lidt mere ind bag facaden, og for at prøve at finde frem til, hvorfor Michael Søgaard er så succesfuld, både som rytter og som underviser, har H2R bedt et par af Michael Søgaards "elever" om at svare på fire spørgsmål - svarene kommer her:


Kathrine Springborg

Hvordan vil du beskrive Michael med blot 3 ord?

Ihærdig, vedholdende og humoristisk.

Hvor lang tid har du redet hos Michael?

Det er lidt over 3 år nu, hvor jeg startede med at ride på fuld tid ved ham det første år samtidig med, jeg arbejdede for ham. Det gav et indgående indblik i hele hans teori. 

Hvor ofte træner du hos Michael?

Ca. 2 gange ugentligt

Hvorfor Michael - hvad gør jeres samarbejde til noget særligt?

Jeg startede ved Michael, da min forhenværende træner og jeg var gået i stå med udviklingen af en af mine heste. Gennem Nanna Merrald blev jeg anbefalet Michael og har ikke fortrudt siden. Jeg beundrer Michael for aldrig at se problemer, men altid udfordringer som han har en løsning på. Ingen udfordring er umulig for ham, hvilket også gør, at han ligger 100% i at hjælpe med at komme videre med de udfordringer jeg møder. Hans værktøjskasse er enormt stor, og det gør, at alle mine heste får løst udfordringerne på den måde, der passer bedst til dem. I mine øjne er Michaels største force som træner hans evne til at aflæse ryttere - han mærker lynhurtigt fra dag til dag, hvad man har brug for, at han som træner gør, hvilket giver en kæmpe tryghedsfølelse.

Michael og mit samarbejde er særligt godt fordi vi er lige stædige, hvilket nogle gange giver nogle interessante situationer, men gør også, at vi altid arbejder målrettet sammen for at finde en løsning, fordi vi begge ved den anden ikke ser muligheden for at give op. Derudover forstår vi at gøre det med en god portion humor. Jeg ser det som en enorm styrke, at vi arbejdede så meget sammen det første år, da det gav os et hurtigt kendskab til hinanden og gør, at vi i dag ved præcis, hvad hinanden mener, når vi diskuterer dagens ridning eller fremtidens planer. 

Hvad er jeres fremtidsplaner?

På kort sigt har jeg et mål om U25 DM til sommer på May Candeloro. På længere sigt har jeg nogle rigtig dygtige unge hopper fra mine forældres stutteri, som jeg forventer en del af i fremtiden og et par af dem har Michael og jeg da håb om, at en af dem bliver min næste Grand Prix hest. Undervejs skal vi have det sjovt på vejen dertil.


Caroline Aarosin

3 ord: 

Idérig, humoristisk, erfaren.

Hvor lang tid har du redet hos Michael? 

Jeg har redet hos Michael siden august 2008, hvor jeg stadig var ponyrytter. 

Hvor ofte træner du hos Michael? 

Jeg har siden sommeren 2014 arbejdet for Michael. Det gør at Michael stort set altid er i ridehuset når vi træner, og har et halvt øje på træningen af de forskellige heste. Jeg rider undervisning ca. 2 gange om ugen, dog lidt mere op til stævner. 

Hvorfor Michael?

For mig er Michael en unik træner, fordi ikke 2 undervisningstimer er ens! Har man en udfordring i træningen er han altid klar med en ny løsning. Derudover formår han at tilrettelægge samt presse mig på de rigtige tidspunkter. Han har hjulpet mig med uddannelsen af min tidligere pony SL Lucci, som jeg fik redet op til en plads på ponylandsholdet ved EM i Polen 2011, hvor vi vandt bronze for hold.  I 2012 blev Lucci solgt til Phoebe Peters i England, hvor han siden er blevet flere gange Europamester, og slået flere verdensrekorder. Denne hjælp har jeg også fået med Daydream, hvor vi sidste år var en del af youngrider landsholdet ved EM i Vidauban. Sidst men ikke mindst må man ikke glemme humoren, hvor der ofte kommer en sjov bemærkning igennem ridehuset. 

Hvad er jeres fremtidsplaner?

Til sommer stopper jeg med at arbejde hos Michael, da jeg skal til at studere på Københavns Universitet. I år er mit sidste år som youngrider, hvor jeg håber at få nogle gode stævner og oplevelser sammen med Daydream, inden han skal sælges efter sommer. Jeg har netop fået en ny hest i stalden, 4-årige Atterupgårds Bravissimo, som har et godt sind og en spændende afstamning, så ham glæder jeg mig til at uddanne, mens jeg studerer. Til september flytter vi med Michael til Vallensbæk Ridecenter, som bliver vores base fremover.


Helene Melsen:

3 ord: 

Engageret, dygtig og humoristisk

Hvor lang tid har du redet hos Michael? 

 Jeg red hos Michael et par år da jeg var junior, men i denne her omgang er det 4 år. 

Hvor ofte træner du hos Michael? 

 Jeg har 4 lektioner om ugen. 

Hvorfor Michael?

Det der gør Michael så god, er at han hele tiden udvikler sig selv som rytter og underviser. Han er åben for at lære noget nyt og bruger det i undervisningen. Så har han jo efter hånden en masse erfaring og har lavet mange GP heste og GP ryttere. 

Hvis jeg kommer med en hest der har gået dårligt i weekenden, så er det "fixet" på 30 min - det er det bedste af det. Jeg tror vores samarbejde er så godt, fordi jeg stoler 100% på Michael, jeg stiler aldrig spørgsmålstegn ved det han siger, for det virker.

Hvad er jeres fremtidsplaner?

Michael har jo de sidste 3 år haft base på nabogården - en skridttur på 15 min. fra mig. Det stopper desværre når han flytter til Vallensbæk. Men jeg håber vi kan få det til at fungerer alligevel, selvom jeg skal til at bruge lidt mere tid på det. Jeg har i hvertfald ikke lyst til at have en anden træner!


Karen Helene Gjerde

3 ord: 

Michael er kjempe kunnskapsrik om trening, perfeksjonist og morsom.

Jeg synes han er en særlig dyktig heste utdanner og instruktør (og jeg har vært hos flere dyktige trenere) 

Hvor lang tid har du redet hos Michael? 

Jeg har kjent Michael siden 2003, og vi ble kjent gjennom Hans Jørgen Nørgaard i Århus . Jeg har ridd litt on /off med han siden jeg flyttet fra Tyskland i 2005 og har hatt hester her i trening i perioder og han har funnet mange av de hestene jeg har hatt de senere årene. Jeg reiste ned fra Norge og trente innimellom, både på Hulbæk gård og her. 

Jeg flyttet hit for et år siden og er veldig lykkelig med å være Michaels stall. Det er et hyggelig miljø med fokus på sport og trening. Og alle jobber på så godt vi kan!

Hvor ofte træner du hos Michael?  

Jeg har to hester i hans stall og har normalt 6 timer i uken. Michael underviser mandag, tirsdag, onsdag og torsdag ettermiddag, og vi har faste tider. Jeg synes samarbeidet er veldig utviklende og jeg lærer noe hele tiden. Jeg har 100 prosent tillit til det han sier og jeg vet at han virkelig vil at vi skal lykkes. Topp engasjement! Veldig inspirerende trener -  og han pusher denne blondinen ut av komfortsonen stadig vekk.

Jeg skal iallefall med til Vallensbæk og fortsette på de samme linjen.

Hvorfor Michael?

Sportslig så vil vi jo starte på inter nivå og mot grand prix med Don Aron(Elling) 10 år etter Don- schufro -Royal diamond - Rubinstein. Ting tar tid med ham og han er veldig stor, men han er i veldig god utvikling om dagen, Jj daylights Jackpot etter Johnson - Show star - Don Schufro er 6 år og klar for MB . Kjøpte ham på DV elite følauksjon.

Hvad er jeres fremtidsplaner?

Synes jeg har to kjempefine hester, som vi satser på å trene og utvikle over lang tid. Så får vi se hvor det bringer oss.


Sofie Jeppesen

3 ord: 

Engageret, faglig inspirerende og loyal. 

Hvor lang tid har du redet hos Michael? 

Jeg har reddet hos Michael i fantastiske 14 år. 

Hvor ofte træner du hos Michael?  

Jeg træner fast en gang om ugen i Nivå, derudover ekstra i forbindelse med stævner. Engang imellem har vi fornøjelsen af at Michael kommer til middag og hygge, så får jeg ofte også undervisning.  

Hvorfor Michael?

Michael har boet på Hulbækgaard, haft sine heste og virksomhed her, så vi har haft mange gode oplevelser sammen - ikke mindst store stævneoplevelser. Derudover sætter min familie og jeg stor pris på Michael som det menneske han er. 

Hvad er jeres fremtidsplaner?

Det er mit håb at jeg i fremtiden, kan nyde godt af Michaels undervisning på mine nye unge heste. 


Caroline Steine Jensen

3 ord: 

Jeg vil nok beskrive Michael med ord som; målrettet, fokusert og en frekkas (selvsagt ment positivt).

Hvor lang tid har du redet hos Michael og hvor ofte træner du? 

Jeg har kun redet for Michael siden januar i år, og trener ved han 4 ganger i uken, da jeg står i hans system i hans stall. 

Hvorfor Michael?

Hmm, jeg ble anbefalt Michael Søgaard av en norsk venninne som står hos han, Kanga. Hun fortalte, at han var utrolig dyktig, i tillegg er han godt kjent for å gjøre gråstein om til diamanter. 

Jeg har aldri hørt om en hest eller en situasjon som har vært umulig for Michael og om man da er så heldige å få sjangser til å få gleden av slik en trener, jamen så gør man jo bare det!

Hvad er jeres fremtidsplaner?

Vi jobber nå med å få min hest og meg opp i grand prix på U25 nivå, det er en spennende reise og veldig lærerikt å få tatt den med Michael.


Nana Gajhede

3 ord: 

Hvis jeg skal beskrive Michael med tre ord er det meget let, for så vælger jeg uden tvivl den bedste træner. Han er empatisk og utrolig god til at læse sine ryttere, hvilket er heldigt, når man står i en konkurrence situation, hvor man hurtigt bliver presset. Desuden formår han at få det bedste ud af enhver ekvipage, og insisterer aldrig på, at man er nødt til at købe en dyr hest for at gøre sig gældende - snarere tværtimod.

Hvor lang tid har du redet hos Michael? 

Jeg har efterhånden redet hos ham i 3 år,og det betyder,  at han har fulgt mig fra jeg var ponyrytter til youngrider, så vi kender hinanden godt.

Hvor ofte træner du hos Michael?  

På en normal uge rider jeg hos ham ca 5-6 gange om ugen,og det er muligt fordi Michael ved præcis, hvad der skal laves med hestene fra dag til dag - den ene dag er det pirouettetræning, den næste er det løsgørende osv.

Hvorfor Michael?

Det er enormt vigtigt, at der er kemi mellem både hest, rytter og træner, når man tilbringer så meget tid sammen, og kemi kan man ikke altid forklare - men jeg har ikke tal på hvor mange gange, Michael har fået mig til at grine under en ridetime eller de gange, vi har haft mere alvorlige samtaler, hvor han har haft stor indlevelse og altid forsøgt at finde bedste løsning for alle parter. Et af de øjeblikke jeg husker bedst med Michael er EM 2015, hvor Dark blev syg kort før afgang, og jeg fik lov at bruge Zoom som reserve. Vi kommer ned til EM, og skal have første undervisningstime i 40 graders varme, hvor Michael straks udbryder, at vi da skal ride uden bøjler i dag. Alle kiggede forundret på ham, og jeg blev måske selv en anelse målløs - dagen efter gik jeg ind og red 70 i holdkonkurrencen, så helt skidt var det knep ikke.

Hvad er jeres fremtidsplaner?

Vores mål for fremtiden er at få nogen gode år som youngrider, hvori det helt store mål er at få uddannet Zoom til Grand Prix.


Nanna Merrald

3 ord: 

Michael er meget nørdet (på den gode måde), detaljefikseret og ydmyg.

Hvor lang tid har du redet hos Michael? 

Jeg har redet ved Michael siden 2008, så i 8 år nu.

Hvor ofte træner du hos Michael?  

Jeg træner ved Michael fast en gang om ugen, og op til stævner er det selvfølgelig oftere.  

Hvorfor Michael?

Mit samarbejde med Michael er virkelig godt, vi kender hinanden ret godt efterhånden, og han behøver kun at sige relativt få ting, så ved jeg hvad han mener. Det specielle ved samarbejdet er, at selvom jeg har redet ved ham så længe, dukker der stadig nye værktøjer frem fra Michaels side. Han har en kæmpe værktøjskasse, og løser altid problemer på sin egen måde. Derudover er han rigtig god til at holde hovedet koldt i pressede situationer, og er ikke bleg for at komme med en kæk bemærkningen på opvarmningen.

Hvad er jeres fremtidsplaner?

Vores fremtidsplaner er selvfølgelig at fortsætte det gode samarbejde, og så glæder jeg mig bare virkelig meget til, at han kommer til Vallensbæk, så er der kun halvt så langt at køre.


Vinder af Unghestechampionat i Herning, 2016


Afslutningsvist må H2R lige på det personlige plan tilføje, at det rent faktisk er lidt befriende, at der stadigvæk findes "old style"  ridelærer (på ens egen alder), der udover selv at stikke foden i bøjlen og konkurrere på højt plan, også står i ridehusbunden dag efter dag - år efter år - og lægger timerne i udviklingen af ryttere og heste. 

Som ridelærer skal du være god til at læse ryttere, du skal have et godt humørbarometer. Du skal kunne behandle folk ens - hvilket som bekendt gøres ved at behandle dem individuelt, og det er lidt det indtryk man sidder tilbage med, når man læser svarene på spørgsmålene. 

Måske en plads som teknisk træner, for rytterne på- og omkring dressurlandsholdet, ville være oplagt indenfor nær fremtid.