Skal stramt næsebånd virkelig udløse en straf, når der ikke er tegn på skader i munden på hesten?

Photo: H2R

Photo: H2R

Næsebåndsregel fra DRF træder i kraft på mandag

Har stormen lagt sig, eller tier og sammentygger man bare på en regel som ikke har været diskuteret og gennemprøvet af dem som rent faktisk har ansvaret, og som er uddannet til at lære både hest og rytter betydningen og effekten af samspil og harmoni, ihvertfald når vi taler dressurens svære kunst.

Hvor er beviserne for at der er tydelig sammenhæng mellem stramt næsebånd og hul i munden? Undersøgelsen er stadig ikke offentiggjort. Hvornår er næsebåndet stramt eller for stramt? Og når TD´eren har konstateret at næsebåndet er for stramt (mindre end de 1,5 cm), og hesten ikke har hul i munden, så er det stadig strafbart. Er hele snakken om stramt næsebånd ikke affødt af hul i munden? Hvorfor er fokus så ikke 100% på hul i munden, for det er et reelt problem. Ingen skal have lov til at starte stævne på en hest/pony med hul i munden. 

Et tænkt eksempel kunne være når reglen håndhæves til mesterskaber, og man eksempelvis ikke kan godkende 1,5 cm reglen på næsebånd hos en DM vinder og/eller de efterfølgende topplacerede = en diskvalifikation. Det ville vel reelt betyde at landstræneren ikke kunne gøre brug af den/de ekvipager i internationale mesterskaber, eller hvordan ser billedet ud i den sammenhæng?

Fakta er at 1,5 cm reglen træder i kraft på mandag.

  • Der har været afholdt indledende møde mellem DRF og DRIF, uden konkret aftale, men med aftale af nyt møde i januar 2018.
  • Der afventes stadig pressemeddelelse fra DRF efter indledende møde.
  • Hvilke måleenhed skal anvendes til at kontrollere de 1,5 cm?
  • Er der taget stilling til opfølgende undersøgelse med baggrund i indsamlet erfaring fra TD´erne efter evt. 3 måneder?
  • Undersøgelsen som ligger til grund for regelændringen har aldrig været offentliggjort. Del af tidligere pressemeddelelse fra DRF:

Det er vores ambition gennem udstyrsprojektet at kunne bidrage med videnskabelig evidensbaseret viden om stævnehestes udstyr og udstyrets påvirkning af hestene. Undersøgelsen er derfor opsat og fondsfinansieret som et videnskabeligt projekt, der vil blive publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Den videnskabelige publikation vil indeholde nærmere detaljer og opgørelser.

Skærmbillede 2017-12-30 kl. 09.46.49.png