Synspunkter fra international rytter og national rytter omkring næsebåndsreglen

Fairfax trense (foto fra www.fairfaxsaddles.com)

Fairfax trense (foto fra www.fairfaxsaddles.com)

I England har firmaet Fairfax Saddles taget udgangspunkt i hestens anatomi og nervebaner, for der igennem at udvikle det mest komfortable og biomekanisk korrekte udstyr til hesten. 

Den internationale dressurrytter Henriette Andersen fortæller følgende:

"Det største problem ligger for mig i hvor DRF vil måle "stramheden" af næsebåndet. Der ligger ikke nogle nerver på næseryggen hos hesten, men de store nerverbaner ligger på hver side af næseryggen, hvilket for mig er det rigtige sted at stikke fingeren ind.

Så vidt jeg ved er Fairfax de eneste der har lavet test med presset under trense, hvor jeg selv har været har været med i testperioden, som iøvrigt var super interessant og lærerigt. 

Jeg ser beslutningen fra DRF som et forsøg på at løse et problem, uden at have tilstrækkelig viden på området. Tag til hvilket internationalt stævne, og du kan ikke få 1.5 cm ind under noget næsebånd, men det betyder absolut ikke, at alle heste går med alt for stramt næsebånd.

Den danske 1,5 cm regel er det samme som at sige vi ikke må ride med næsebånd," slutter Henriette Andersen. 

Helle Wibe, fra Wibe Dressage skriver følgende på Facebook opslag i går:

"Nu handler DRFs undersøgelse som har givet reglementsændringen jo om sammenhængen mellem stramt næsebånd og heste med deraf følgende hul i munden. Husk der ligger allerede fra tidligere en regel om at næsebåndet ikke måtte være for stramt, nu har DRF imidlertidig pga. undersøgelsen ( vi håber stadig den bliver publiceret) indført tallet 1,5 cm løshed målt over næseryggen - for stramme næsebånd har jo ikke været tilladt i længere tid. Reglen har bare ikke været håndhævet særligt strikt, jeg har aldrig set en TD er kontrollere næsebånd til stævner tidligere.

Artiklen handler ikke om hestens velfærd den ønsker alle hesteejere da selvfølgelig, men om reglementsændring der udspringer af en undersøgelse der ikke er blevet publiceret som DRF lovede tilbage i oktober, og hvad bliver fremtiden for os til stævnene? Og jeg ville personligt gerne se og have den måleenhed der gør at man består testen, og PS jeg rider ikke med for stramt næsebånd og iøvrigt kun få stævner," slutter Helle Wibe.  


Information og illustration omkring hestens nervebaner og tilpasning af udstyr:

Skærmbillede 2017-12-31 kl. 09.29.04.png

 

Alt materiale omkring test af trensen finder du via links herunder:

The first bridle to be based on scientific research and proven to:

  • Reduce pressure by up to 84%
  • Reduce force by up to 77%
  • Allows greater forelimb extension
  • Increases knee & hock flexion

The Performance Bridle is the only bridle to have been designed and developed using pressure mapping (by Pliance) and gait analysis (by Centuar Biomechanics).

Our testing and research into different bridle designs identified six key areas of peak pressure, common to most bridles. Further scientific study proves that the reduction in bridle pressure afforded by the Fairfax Performance Bridle significantly improves range of movement, extension and flexion in competition horses.

In addition to reducing pressure, the Fairfax Performance Bridle enhances the horse’s comfort by improving stability.

Read more about how the bridle was tested and developed here

The Veterinary Journal published a scientific paper about the test results. Read more about how papers are reviewed and why publication in a scientific journal is so important here