Stutteri Vilard - et mindre DV stutteri med stort avlerhjerte

Ofte kommer man forbi noget som fanger opmærksomheden, og et tilfældigt opslag helt tilbage i 2018 med et skønt Sezuan føl gjorde H2R lidt mere nysgerrig for at høre mere om Stutteri Vilard som er beliggende i Ishøj med Heidi Vilhelmsen og Lars Arndt i spidsen.

H2R har fanget Lars til en lille snak om hvordan det hele startede, hopper, valg af hingst og nye muligheder.

Et frilandsgartneri blev rammen om Stutteri Vilard

“Heidi har redet siden hun var barn, mens jeg intet har haft med heste at gøre. Da vi mødte hinanden, var der er nedlagt frilandsgartneri til salg ved siden af den gård hvor Heidi red. Jeg kom i nyforelsket kådhed til at forslå at vi købt gartneriet og blev straks taget på ordet. Vi har siden omdannet stedet til et ridested, med ridehal, ridebaner, folde mm.

Da vi havde haft gården et par år, syntes vi at det kunne være sjovt at få et føl. Vi blev enige om at det skulle være et Milan afkom, og tog derfor op til Jørgen Olsen for at kigge på ifolede hopper. Der faldt vi for en Lucky Light hoppe avlet på stutteri Chatel i Mern. Da vi skulle ned til Chatel og afregne hoppen, mødte vi nogle rare og passionerede mennesker i Jette og Mogens Skive, der på det tidspunkt gik med overvejelser om at lukke ned for deres avl efter 40 år. Deres passion for avlen fik tændt noget i os, og vi endte med at købe 2 bronzemedaljehopper af dem, den ene som ridehest til Heidi. Mødet med Jette og Mogens har udviklet sig til et langt venskab og de har lige siden ageret sparringspartnere for os, og følger stadig vores avl nøje.”

Det startede i 2006

“Vi fik vores første føl i 2006 og har siden, med få undtagelser, fået 1-2 føl årligt. I 2018 øgede vi væsentligt og fik 4 afkom. Det er vores mål fremover at få 3-6 afkom årligt, afhængigt af hvordan det går med at få solgt dem som føl og pladsen i stalden. I 2019 venter vi 3 føl, og I 2020 har vi et hoppeafkom klar og forventer at ifole 4 hopper.

 I år har vi 3 hopper der skal fole:

Vilard’s Dowina, efter Don Romantic / Come Back II, kåret i RDH og ud af samme hoppestamme som 2018 Fløjhingsten i Oldenburg Verband, Global Player. Dowinas mors søster, Chatel’s Schurana er mor til Global Player. Vilard´s Dowina var årets hoppeføl i DV region 1 i 2011. Venter føl efter Franklin.

Fiorucci, efter Sandro Hit / Welt Hit, kåret i hovedstambogen med Verbandpræmie i Oldenburg og i RDS. Ud af samme hoppestamme som Don Schufro og mor til en kåret hingst, Totality, I Oldenburg. Venter føl efter Franklin.

Kamar’s Tachinski, efter Tuschinski / De Noir, kåret i RDS. Venter føl efter Floriscount.”

 Hvordan forholder i jer til WFFS i forhold til jeres avl? 

“Alle vores hopper er testet og er fri for WFFS. Havde de ikke været det, ville vi fortsat have avlet på dem, fordi der dels er en masse økonomi forbundet med hopperne og dels fordi vi er tilfredse med  vores hopper. Vi har besluttet kun at vælge hingste der er fri for WFFS, men har stor respekt for at andre avlere vælger anderledes.”

Planer for årgang 2020 

“Vi skal selvfølgelig lige se årets afkom inden vi tager den endelige beslutning, men vi forventer at bruge følgende hingste hvis sæden er ok og tilgængelig:”

  • Grand Galaxy Win / Don Romantic

  • Governor / Sandro Hit

  • For Dance / Tuschinski

 Hvad vægter når i skal vælge hingste, sport, andre afkom, mm? 

“Vi er en lille stald med små ressourcer og føler ikke at vi har råd til og mulighed for at tage de store chancer. Derfor fravælger vi så vidt muligt de helt unge hingste, og prøver at satse på hingste der enten har bevist deres værd i sporten eller avlen og gerne begge dele. Dette under hensyntagen til at vi også gerne vil have nogle afkom solgt allerede som føl, og derfor er nød til at vælge nogle af de hingste som er populære og hvis føl sælger.

Det mest interessante for os som avlere er selvfølgelig hvis vi kunne beholde alle vores afkom til de var kåret og/eller tilredet, men det er ikke muligt for os fordi der skal puttes så mange ressourcer i hver hest. Derfor er vi nød til at planlægge med at sælge nogle føl, men de heste vi vælger at beholde forsøger så vidt muligt at tilride og fremstille selv. Både Heidi og min datter Natasja rider og kan tilride, hvilket er meget gavnligt for os. Vi nyder sommerens arrangementer og har stor fornøjelse ved at deltage i hoppekåringer, følskuer mm. og prioritere højt at få vores afkom bedømt.”

Hvor henter i inspiration/viden om hingstene? 

“Vi har begge fuldtidsarbejde ved siden af avlen, så vi har ikke mulighed for at rejse rundt og se de forskellige arrangementer og hingste. Derfor læser vi rigtigt meget på nettet, følger med i hingstekåringer, hingstefremvisninger samt stævner, følskuer, hoppekåringer, championater og egnethedstests. Vi bruger Hestedata og Horsetelex rigtigt meget, til at følge op på hoppe stammerne. Derudover ser vi meget video af hingstene, og følger dem gerne flere år i træk. Ligeledes kigger vi meget på hvilke hopper de enkelte hingste fungere på, og typisk tager vi en snak med Dansk Varmblod også, for at høre hvilken holdning de har til hingstevalg på vores hopper.”

Hingstekåringen i Herning? 

“Et fantastisk arrangement som virkelig viser hvad Dansk Varmblod kan, men som vi desværre sjældent kan deltage i, enten grundet arbejde eller fordi vi venter føl. Vi prioritere meget højt selv at være til stede når vores hopper foler. I 2018 fik vi installeret video i 4 bokse, og kunne overvåge alle hopperne. Det var helt forrygende og gavnede i særdeleshed hopperne, fordi vi ikke kom rendende flere gange i løbet af natten.”

 I Holland kører de lige nu noget de kalder "avler cafe", forskellige steder i landet hvor avlere mødes til en snak om ALT omkring hesteavlen. Tror i det er en idé som kan bruges i DK? 

“Det kunne sagtens være meget interessant, blot det ikke er et tiltag hvor man forpligter sig til mange arrangementer over lang tid. Tiden er desværre en begrænsende faktor for os, og vi må beklageligvis fravælge mange spændende heste-arrangementer, for at få tingen til at hænge sammen. Hver gang Heidi og jeg skal være væk fra gården samtidig kræver det planlægning og at andre kan være her. Enten min datter, en af vores ansatte eller en af vores pensionærer. Derfor er det ofte nemmere at blive hjemme og gøre tingene selv. Særligt i perioden hvor hopperne foler og hvor vi ifoler. 

Men sådanne et arrangement kunne være til gavn for os små avlere. Vi har stor respekt alle der avler og særlig dem der holder mange hopper i gang, men vi tror også at avlen har gavn af mangfoldighed og en god blanding af både store og små avlere, såvel som professionelle som hobbyavlere,” slutter Lars.

Læs mere om Stutteri Vilard her på deres nye hjemmeside.