Championatsfinalerne manglede en gennemgående dommer og et sæt udenlandske øjne

Championatsfinaler 2016 var igen med international topklasse

Det er altid interessant at kigge lidt tilbage på tingene, og fange op på hvad der egentlig var fakta, og ikke mindst hvor der er brug for nytænkning. 

Allerede ved offentliggørelsen af dommerne sprang det i øjnene at man fra DRF´s side dels valgte at udskifte den ene af dommerne mellem indledende og trøst finalen for både 5 års og 6 års, og dernæst at nedprioritere en udenlandsk dommer i finalen. 

Når de unge heste når frem til finalerne har de allerede været selekteret to gange, både fra kvalifikationen og dernæst fra mellemrunden. Finalen er jo som bekendt ikke bare en enkelt klasse, men et forløb på mindst to klasser, og for en del tre klasser inden vinderne kan udpeges. 

Når man har fulgt med alle dagene i alle klasserne, efterlader dette års finaler et stort spørgsmål omkring linien i bedømmelserne. Dag et og dag to var nogenlunde på linie med hinanden, og de ryttere som red 2. kvalifikation var ok med på hvad det var dommerne ville se. Men når man nåede til finalerne var de kvaliteter og bedømmelser man havde set de indledende dage stort set nulstillet, og nu bedømt med helt andre briller og helt anden linie, stort set kun med undtagelse af de to verdensmestre.

Et par af de frustrerende bedømmelser når man ser eksempelvis 4 års hingsten Atterupgaards Botticelli og 6 års hingsten Vincent Maranello - begge nævnt i de respektive nyheder fra finalerne. 

Med et kvalitetsmæssigt internationalt felt som de vi har set igen i år, havde det været skønt dels med en gennemgående dommer over alle 3 dage i alle årgangene, og ikke mindst manglede der klart et sæt internationale udenlandske øjne (ikke nødvendigvis en dommer, men kunne ligeså godt være en rytter eller træner) på finalendagen.