Hvad betyder UVM egentlig for avleren?

H2R har fanget 3 entusiastiske DV avlere, som alle er klar på sidelinien i Ermelo når UVM starter på torsdag

Jytte Kolster, Stutteri Kokholm som er avler af den 5-årige Jukebox e. Jazz / Rubinstein I som rides af Michael Søgaard som også er ejer af hesten. 

Line Jensen og Heine Jensen, Stutteri Heiline som er avlere og ejere af den 5-årige Heiline´s Danciera e. Fürstenball / De Niro, som rides af Carina Cassøe Krüth. 

Dorte Himmelstrup, Stutteri Slækbækgård som er avler af den 7-årige Slækbækgårds Santino som er ejet af Mikri Horses v. Michael Søgaard og Kristian Wold, og som rides af Michael Søgaard.

Hvad betyder UVM? 

Jytte Kolster: "Jeg er lige ved at sige: ALT. Det er så stort for mig, så jeg ikke kan beskrive det. Det var stort, da han vandt Unghestechampionatet, men det her er det største. Jeg har lavet 2 kårede hingste og 2 sølvmedaljehopper og topplaceringer ved championater og Unghestechampionater + dyreste føl på eliteauktion 2005 og deltager i det britiske dressurmesterskab osv. osv., men det her slår alt. Jeg har jo kun lavet 1-3 føl om året - dog i godt 40 år - og jeg følger stort set alle, til de dør."

Line Jensen: "Vi glæder os utrolig meget til Ermelo er på vej lige nu. Det er en helt speciel følelse af stolthed når ens afkom er med til UVM, så går tingene op i en højere enhed..Også fordi vi har et super samarbejde med Carina Cassøe Krüth, hvor vi har et samarbejde om flere heste, og det fungerer perfekt - vi glæder os begge parter lige meget."

Dorte Himmelstrup: "Jamen det er stort! Jeg har avlet i 21 år og skiftede til denne hoppestamme, med indkøbet af Santinos mormor e. Racing Ace XX i 2000. Siden 2012 er resultaterne på ridebanerne for alvor kommet. Jeg er Michael Søgaard dybt taknemmelig for det arbejde han har gjort med først JJ Samia e. Samarant, der blev nr 7 i Herning og samme år vandt 5 års Championat i Norge og så med Santino. Jeg er imponeret over det Michael kan. Den udvikling de to heste har gennemgået fra gang til gang jeg har set dem, er så vildt. At skulle til UVM er stort. Jeg glæder mig og vil nyde bare at være der, ligesom jeg har nydt at være i Herning, Championatsfinaler osv."

Var valget af hingsten dengang en "moderne" beslutning?

Jytte Kolster "Nej, det var det ikke. Jeg har lavet 3 Jazz-hingste - og selv set Jazz starte VM i dressur i Jerez. Jeg bruger helst verdens bedste hingste - og har brugt fx. Olympic Ferro efter at have set ham ved VM i Rom, hans søn Negro før folk opdagede ham. Jeg så ham ved VM for ungheste i Verden, men desværre blev han skadet midt i tapningerne, så jeg fik aldrig føl efter ham. Min Donnerhall-hoppe satte jeg 3 gange Rubinstein på - og Jukebox mor er én af disse afkom. De to andre solgte jeg til OL-rytter Bent Jensen i Florida, som fik kåret den ene - Rockefeller - i det amerikanske Oldenborg Verband. Han døde desværre ung på tappestationen. Har lavet fine afkom ellers. Og var A-hest i dressur og en upcoming star. Så har jeg brugt Kyra Kyrklunds Master 2 gange, hvoraf den ene blev kåret i Herning. Begge hingste solgt til dressurdommer N.E. Bøchman, som har købt 4 heste af mig. Søgaard har købt 5. Skønt, når køberne kommer tilbage. Bent Jensen i Florida købte også en Olympic Ferro - hoppe af mig."

Line Jensen: "Da vi købte Danceline TS for 6 år siden havde vi ledt længe efter en top avlshoppe, som kunne bringe os videre. Hun var ifol med Fürstenball og det passede os rigtig godt, da vi synes kombinationen var optimal." 

Dorte Himmelstrup: "Jeg brugte Samarant året før (JJ Samia) pga. den fantastiske XX morstamme han har. Det gik jo godt, så Sir D var et let valg. Santino fik 10 i trav på følskue og flere 9-taller. Jeg bruger altid forskellige hingste de første år, for at få et indtryk af hvad hoppen bidrager med. Der var megen negativ omtale af Sandro Hit blodet, så jeg gik andre veje, men har især de seneste år tænkt,at det ikke skulle undre mig, om de Sir D børn ville vise sig når de fik alderen til de høje klasser. Og det må man sige de gør nu. Derfor er det bestemt heller ikke for tidligt jeg har indset, at jeg skal bruge Sir D igen."

Hvad er opskriften på succes for fremtidens avlsarbejde?

Jytte Kolster: "Succes ved avlsarbejdet får man efter min opfattelse ved at bruge verdens bedste hingste. Lavede forresten også 3 De Niro´er for 2 år siden, hvor Søgaard har købt de to. Ind imellem lader jeg mig besnære af en unghingst, som jeg finder lovende. Bl.a. Fürsten-Look som er far til vores føl i år. Der er jo en sidegevinst ved at bruge verdens bedste hingste:  Køberne kommer af sig selv. Det kan godt være, de ikke går forrest ved følskuer, men man ved, at faderen selv kunne. Man skal jo være ret optimistisk, hvis man tror, at en unghingst når de højder, som fx Master, Ferro, Rubinstein, Donnerhall, De Niro m.fl. har nået på konkurrencebanerne. Men som sagt er det også spændende at bruge en ung af og til." 

Line Jensen: "Vores ide med fremtidens avlsarbejde er at vi er meget kritiske overfor vores egne heste/avlshopper, og bruger de hingste som også giver ridelighed. Det er i højere grad rideheste vi sigter efter, men selvfølgelig helst i den helt rigtige indpakning. Vi satser på at forsætte med at få vist hestene på konkurrencebanerne så avlen og sporten går hånd i hånd."

Dorte Himmelstrup: "Jeg vælger ikke så meget hingst udfra et større blodliniestudie, men udfra hvad jeg tænker en hingst som individ har at bidrage med på mine hopper. Dernæst tænker jeg over, hvad det er rytterne gerne vil ride på, og deraf gerne vil købe af mig. Derfor har jeg f.eks. brugt Negro i 3 år, og dem har der været rift efter. Jeg tænker også i at holde mine hopper fri af/"tynde i" D-, F- og J-blod. Altså en spredning i blodlinier, når jeg tænker i generationsskifte-afkom. Santinos mor e. Carano/Racing Ace XX er jo dejligt fri af alt. Jeg har ikke selv tid til at rejse Europa tynd og følge diverse hingstekåringer, så i mange år har min faste sparringspartner ud i hingstevalg, været Thomas Bach Jensen, der kender hele min hoppestamme rigtig godt. Thomas har haft stor indflydelse på mine hingstevalg gennem mange år. Jeg synes at ridelighed og ærlighed/lyst til at arbejde er vigtigere end vilde gangarter. Det er noget jeg vægter højt."