2017 udgaven af testridning af DV unghestene

Testridning, international CDI3 og galla show

Med et veloverstået Unghestechampionat og med gæsterytter Dorothee Schneider i sadlen på i alt 25 unge heste, er det tid til at kigge lidt tilbage på begivenheden, og ikke mindst hvordan verdens pt. nr. 3 valgte at teste de bedste 5 års DV heste i Herning i år. 

Dorothee Schneider havde helliget sig hele ugen i Herning, hvilket mere præcist ville sige fra onsdag eftermiddag til søndag aften.

Selv ankom Dorothee med ruteflyet til Billund fra Frankfurt onsdag eftermiddag, mens hun havde sendt hendes internationale Grand Prix hest Sammy Davis Jr med sin mand og sin hestepasser.

En tur på 900 km med transporten fra Frankfurt til Herning, hvor der blev gjort ophold over natten i Hamburg hos Johnny Hilberath, inden den sidste del til Herning blev tilbagelagt. Allerede onsdag eftermiddag ankom Sezuan sammen med Michael Schmidt som er daglig leder på Gestüt Peterhof med ansvar for hingstene, + Sezuans faste groom og en chauffør.

Det blev til en kort træning på begge hestene i Boxen - med mere end almindelig fyldt 20x60 bane, idet alle springrytterne også var i gang med deres træning, dog uden at det påvirkede de to dressurheste, som iøvrigt begge var friske og kække efter den lange rejse. 

Senere onsdag aften stod den på første del af unghestechampionatet, hvor ekvipagerne var 3 af gangen på banen. Her havde Dorothee taget plads på tilskuerpladserne, hvor hun løbende sammen med sin mand skrev kommentarer ned om hver enkelt hest. En lang aften, men bestemt en top engageret testrytter som fulgte skarpt med på hver enkelt hest, og hvor hun indimellem ikke var helt enig i pointgivningen med dommerpanelet. 

Torsdagen var med programridning for hestene i unghestechampionatet. Her var Dorothee endnu engang klar til at se alle ekvipagerne, og notere under vejs. Det betød at da førstedagen til testridningen oprandt, havde Dorothee Schneider lavet sit eget lille "huskekort" på hver enkelt hest, som hun hurtigt kunne kaste et blik på både før og efter hun havde været i sadlen. 

Under vejs når Dorothee var i sadlen, var H2R´s opgave bl.a. at prøve at fange essensen af hendes kommentarer og notere dem på pointskemaet. Samtidig var kommentarerne også støttesnor for Dorothee når hun igen var stået af, hvor H2R kort resumerede overfor Dorothee hvad hun løbende havde sagt om hesten overfor publikum. På den måde kunne hun bedre danne sig et overblik inden den endelige karaktergivning. (Iøvrigt samme fremgangsmåde som de foregående år med både Carl Hester og Charlotte Dujardin).

Selve afviklingen af unghestechampionatet med de 3 forskellige "steps", synes Dorothee fungerede rigtig godt. Det gav hende super mulighed for at se hestene på forskellig vis, og samtidig kunne de unge heste også vænne sig bedst mulig til atmosfæren. 

På den efterfølgende snak med pressen, var det en særdeles tilfreds Dorothee Schneider som tydelig udtrykte begejstring for at være tilbage i Herning. For 10 år siden var hun i Herning med trakehnerhingsten Kaiserkult, hvor oplevelsen ikke var specielt positiv, så hun havde ikke høje forventninger til at komme tilbage. Men super baner, gode forhold for hestene, fantastisk arena med god atmosfære hvor tilskuerne ikke er for tæt på ekvipagerne - så en ovenud positiv oplevelse, hvor hun nu glæder sig til World Cup i de samme omgivelser, og samtidig fortalte hun også at hun selvfølgelig ville promovere stedet overfor de tyske ekvipager. Iøvrigt havde Dorothee allerede været i kontakt med den tyske landstræner Monica Theodurescu efter Grand Prix sejren om fredagen, og dermed fortalt om Herning.

En mindre håndfuld af hestene i toppen af feltet mente Dorothee var rigtig spændende for fremtiden. Om vinderen Zancor med Betina Jæger havde Dorothee naturligvis bemærket den spændte skridt på 1. dag, men samtidig også de store kvaliteter i grundgangarterne som han fik vist flot i programmet, inklusiv en afspændt skridt, også selvom han var træt på finaledagen.

Om Atterupgaards Botticelli med Selina Vittinghus sagde Dorothee at hun havde ham hele tiden fint fremme til begge tøjler med en let kontakt, hele tiden motiveret og foran hjælperne, også selvom hun skulle hjælpe ham lidt i galoppen for at få lidt mere rummelighed. En hest som Dorothee havde set udvikle sig og spænde mere og mere af over dagene, så hun på finaledagen kunne ride ham frem og op, og få den ønskede respons. Også i overgangene havde Dorothee tydelig fornemmelsen af at Botticelli kom fint tilbage og tog vægt på bagbenene. En hest der gav en skøn fornemmelse som Dorothee udtrykte det.

Placeret som nr. 3 Lærke Stensvang med Sanne Henningsen fik titlen som "Gladeste Hest", da Dorothee hele tiden havde fornemmelse af at hoppen var med sin rytter og fokuseret på opgaven, på en let og ubesværet måde. Lærke var den hest som over de 3 dage havde udvist mest konstante præstation. Dorothee synes at hoppen endnu manglede lidt styrke for at kunne tage sin rytter helt med sig i arbejdstraven, hvorimod øgningerne var med god fornemmelse, stor jordvindende galop og stor skridt hele tiden til en konstant kontakt - en rigtig god hest, også med henblik på fremtidig uddannelse, sagde Dorothee Schneider. 

Det første som Dorothee stræber efter hos den unge hest er ligeudretning, og at den er lige på tøjlen og svare frem for begge schenkler med en let kontakt. Alle heste har en stærk og en svag side, ind til det er på plads er hesten ikke i stand til at arbejde korrekt fra bagbenene op gennem ryggen ud tll biddet i balance, og først der fra er hesten i stand til at tage imod den samlende hjælp. Hesten skal have godt temperament, for det er vigtigt den vil arbejde sammen med sin rytter, fortalte Dorothee Schneider. 

Til spørgsmålet om vi får Dorothee Schneiders OL hest Showtime at se i Herning til World Cup var Dorothees svar med stort smil "det håber jeg", men lige nu er det EM i Sverige som står højest på listen for 2017 sæsonen, fortalte Dorothee. 

Dorothee fortalte efterfølgende at hun synes at hele Herning Horse Show var super velorganiseret - også til galla showet med general prøve, hvor hun fik mulighed for at test lys, lyd og det hele taget mærke show atmosfæren sammen med Sezuan, som iøvrigt hverken tog notits af showet eller de foregående haflingere med bobslæder spændt efter - super cool hingst. Og med 7.000 mennesker på tilskuerpladserne var der en fantastisk atmosfære hvor man kunne nyde showet, også selvom man var en del af det, sagde Dorothee. 

Det er lige nu planen at 8-årige Sezuan og Dorothee gør klar til den prestige fyldte Nürnberger Burg-Pokal kvalifikation i Hagen som er sidste weekend i april, og måske yderligere et par internationale lille-turs starter i løbet af året.