Clinic i lørdags på Helgstrand Academy med unghestene i fokus

Photo credit: Helgstrand Academy

Photo credit: Helgstrand Academy

"Training and Health Management of Young Sport Horses"

Blandt de godt 50 fremmødte deltagere til clinic´en var også avler og rytter parret Birgitte og Mogens Kløve-Mogensen som driver Stutteri Volstrupgård i Hobro.

H2R har fanget Birgitte for et lille referat og indtrykkene fra dagen.

"Det var en meget lærerig clinic, med indslag på skift af dyrlæge Jonas Rasmussen fra Højgård Hestehospital og Dr. Ulf Möller.

Jonas startede med føl og benstillinger, hvor han fortalte hvad man skulle gøre m.h.t. korrektioner røntgen o.s.v. Derefter kom der en 3-års hingst ind, hvor Ulf fortalte om tilridning, samtidig med at det blev vist, hvordan de longerede og kom på ryggen af den.

Så gik de videre med de 4 års, hvor Jonas havde indslag med benstilling, sko kontra ikke sko. Vi hørte om gaffelbåndsskader, hvor vi skulle passe på de moderne heste med meget store bevægelser. Jonas og Ulf var meget enige om, at heste ikke skulle have sko på, hvis ikke det var nødvendigt, da man ødelagde hovens mulighed for at give sig.

Begge var også meget enige om vigtigheden af at hestene kom ud så meget som muligt. Enten på fold, skridtmaskine eller bånd. De måtte ikke stå i en boks 23 timer i døgnet. Det var også vigtigt, at de blev trænet på forskellige underlag og i forskellige omgivelser - alt sammen med til at optimere holdbarheden af den unge hest. 

Så kom 4-års heste, hvor Ulf underviste og demonstrerede, mens en rytter var på banen. Han gjorde meget ud af at fortælle om hestenes forskellighed, og hvor vigtigt det var at tage hensyn til den enkelte hest. De trænede overgange og slangegange. Alt foregik i et roligt tempo, hvor hestene hele tiden var i balance. Så fulgte 5-6 og 7-års, hvor der var 2 af hver, hvor vi fik vist aldersrelateret træning, og hvad man forlangte af hestene i de forskellige aldersgrupper. Der blev redet øvelser svarende til championatsklasserne under kyndig vejledning af Ulf Møller.

Photo credit: Helgstrand Academy

Photo credit: Helgstrand Academy

I en pause i ridningen var der spørgetime med Ulf og Andreas, hvor de fik alverdens spørgsmål om deres erfaringer med og om heste. Meget spændende. Alt foregik i en hyggelig og afslappet atmosfære. Der var lækker frokost til os, og kaffe med hjemmebagt kage. Det var en fantastisk god dag.

Når man som vi har unge heste under uddannelse, så er det dejligt at blive bekræftet i, at de tanker vi gør os om træning og management også er dem, en stor hestemand som Ulf Möller har", slutter Birgitte Kløve-Mogensen.