Hesselhøj Donkey Boy på vej til UVM sammen med berider Jan Møller Christensen

Oftest ser man familien Hoeck i fuld action for at fremvise andres heste på bl.a. kåringspladserne, men for avler- og rytterparret Dorthe og Hans Jørgen Hoeck, som til dagligt driver Hesselhøj Heste, som er trænings- og salgsstald i Middelfart på Fyn, er det forestående UVM for DV guldmedaljehingsten Hesselhøj Donkey Boy og Jan Christensen et fantastisk skridt på deres egen avler vej. En vej som Donkey Boy allerede viste da han kom til verden for nu 5 år siden. 

H2R har fanget avler og rytter parret til en lille historie om hingsten med det noget specielle navn, og som ikke bare i starten i Danmark, men også senere i det store udland har vakt nogen opsigt, og forhåbentlig slår navnet endnu mere fast når UVM i Ermelo starter på torsdag.

I december 2015 købte norske Kristin Andresen Hesselhøj Donkey Boy og berider Jan Møller Christensen har siden været ansvarlig for den videre uddannelse af hingsten. Det er Jan Møller Christensens 5. UVM, så han medbringer en vis portion erfaring når turen går til Ermelo.

Dorthe Sjøbeck Hoeck fortæller:

"Da vi havde ERA Dancing Hit i stalden op til Herning, sagde jeg til Hans Jørgen at den ville jeg bruge til min Kamilja! Vi var ikke i tvivl om at vi skulle bruge ham, han var så majestætisk. Flot front og satte benene utrolig korrekt fra første dag under rytter. Vi havde hoppen med elastik, og så var vi bare så heldige at Donkey Boy fik det bedste med fra dem begge to.

Lige fra føl var han speciel for os, og han var altid Anders' favorit, lige fra den aften han blev født." (Anders er Dorthe og Hans Jørgens ældste søn)

"Man blev altid glad når man så ham, han behøvede bare tage tre-fire skridt på folden eller i hallen, og så tænkte man hold da op en hest. Vi var vel aldrig selv i tvivl om hans kvaliteter, men blev alligevel utrolig glade og stolte, da vi kom til Herning og DV´s kåringskommision og alle andre også kunne se det.

Hans styrke er at han både kan gå med store og små skridt, og vigtigst af alt en helt vild ridelighed og et fantastisk temperament - en rigtig gentleman - ligesom sin far.

Som plag kunne Anders og jeg tage ham i løsdriften, væk fra de andre plage, op i hallen og øve at gå på ring, vi syntes skridten var så fantastisk hver gang. Han gik roligt ved siden af os, vrinskede aldrig efter de andre.

Selv var Donkey Boy lidt længe om at udvikle hingstepræg, og lignede vel egentlig også en stor plag i Herning. Alle afkom efter Kamilja er sent udviklede."

Den nye generation er på vej

"Vi får normalt 4-8 føl om året. Sidste år fik vi 4 efter Donkey Boy. I år fik vi 2 føl efter ham. Og til næste år håber vi på 4 føl. I år har vi brugt Secret og Vitalis. Normalt kan vi godt lide at have lidt Sandro Hit blod ind over, det giver efter vores mening stærke heste (men samtidig skal Sandro Hit blodet bruges med måde, da det er vigtig man bevarer det gode temperament).

Donkey Boy´s afkom ser skønne ud. Han præger dem med sine lange ben og flotte type. De virker til at få hans fantastiske temperament. Der mange der har føl efter ham, som fortæller at deres afkom også har super temperament, og det er jo også en fantastisk egenskab at kunne bringe videre. 

Hans Jørgen er sikker på at han kan blive en avlsmatador, der kan præge den danske avl. Hvis han selvfølgelig forbliver aktiv i avlen. Typen, temperamentet, evnen til at lade sig uddanne. Når Hans Jørgen sad på ham var han aldrig i tvivl om at Donkey Boy kunne lære det hele, og det er det samme Jan siger når vi taler med ham."

De sidste forberedelser for berider Jan Møller Christensen som er klar til sit 5. UVM

"Jeg bestræber mig på at ride som jeg plejer de sidste dage op til, og passer på ikke at overtræne. Heldigvis behøver Donkey Boy ikke så voldsomt meget arbejde. Han plejer ikke at kigge 7-9-13, men man mærker naturligvis at han er hingst, og han holder meget øje med, hvad der sker omkring ham.  

Jeg synes det er en fantastisk hest, og mine forventninger er i første omgang at få vist ham så optimalt som muligt, så får vi se, hvor langt vi når," siger Jan Møller Christensen.

Hesselhøj Donkey Boy og Jan Møller Christensen til UVM udtagelse på Broholm. Photo credit: H2R

Hesselhøj Donkey Boy og Jan Møller Christensen til UVM udtagelse på Broholm. Photo credit: H2R

Navnet Donkey Boy er et kapitel helt for sig selv

Dorthe Hoeck fortæller:

"Det er en norsk gruppe der hedder Donkey Boy. De havde et stort hit det år han blev født. Så drengene havde navnet inden han blev født. For at pynte lidt på det tilføjede jeg Dancing Donkey Boy, men så ville Hans Jørgen gerne have Hesselhøj med - det blev for langt så vi droppede Dancing.

Da han blev kåret overvejede Hans Jørgen at døbe ham om til Charming Boy. Men til 10 dages testen fandt vi ud af, at alle kunne huske hvad han hed - og udtale det.

Navnet har skabt lidt debat på Facebook, men for os er navnet bare blevet bedre og bedre.

Vores føl i år hedder forresten Hesselhøj Dancing Donkey ;-)," slutter Dorthe Sjøbeck Hoeck. 

Note: Et føl som heller ikke er gået forbi H2R uden en ekstra bemærkning - se nyheden med video her

Hittet i 2012 som norske Donkey Boy lå nr. 1 med i Danmark kan høres herunder: