Clinic med Edward Gal sidste weekend til Hillerød Horse Show

Privat foto: Anja Kit Andersen

Privat foto: Anja Kit Andersen

For alle dem som ikke havde lejlighed til at overvære clinic med Edward Gal sidste weekend til Hillerød Horse Show, var rytter Katrine Sandholt blandt de mange tilskuere, og fortæller her hvilke værktøjer og træningstips som den verdensberømte rytter delte ud af.

De 4 ekvipager var:

Katrine Kraglund og Adamsens Jumbo Jet (5 års) e. Fürstenball/Lanciano. LA niveau

Edward fokuserede på at den stort travende Jumbo Jet skulle respondere kvikkere på Katrines hjælp. Han skulle bevæge sig lidt bedre over ryggen og kvikkere af jorden specielt i dens store trav.

For at opnå dette lavede de mange tempovekslinger, hvor Edward ville have hesten helt tilbage og trave små ”pony steps” og helt frem igen.

Han ønskede at Katrine godt måtte fortsætte sin øgning/fremadridning på kortsiden og gerne ligge på af flere omgange. I alle fremadridninger havde han fokus på at hesten skulle lære at trække/springe meget frem på eget initiativ, hvorefter rytteren selv kan ride sine halve parader og samle hesten.

Edward gjorde generelt opmærksom på at man som rytter ikke måtte trykke til eller touchere hesten med pisken - uden at man får en tydelig reaktion bagfra. Han udtrykte ligeledes vigtigheden af ikke at sidde på bremsen/tøjlen mens man driver. Drift og anholdninger skal deles tydeligt op, så hesten kan træde mere ind under sit eget tyngdepunkt - frem for at gå i hånden på rytteren.

Katrine Kraglund fortæller: "Adamsen's Jumbo Jet, havde aldrig prøvet at gå i sådan en atmosfære. Han var så uimponeret og forsøgte på bedste vis at leve op til Edward Gal's instrukser.

Edward fokuserede meget på at ride hesten frem og tilbage og hele tiden holde den hurtig og foran hjælpen. Jeg blev blandt andet bedt om at ride en del mere frem i grundgangarterne end jeg måske ellers ville gøre. Det var lidt grænseoverskridende på så ung en hest på den ret lille bane.

Det var egentlig rart at blive hevet lidt ud af sin komfort zone i forhold til grundtempoet og få nye indspark til træningen af de unge heste. Jeg havde et indtryk af en meget positiv, men også på mange måder konsekvent træningsform. Det var en fornøjelse at ride med og jumbo og jeg fik masser af tips og inspiration med til træningslokalet."

Selina Solberg Vittinghus og Atterupgaards Ophelia (7 års) e. Belissimo M/Gribaldi. MB niveau

Selina havde medbragt en syv års hoppe, som var noget tændt da den entrerede banen. I den anledning snakkede Edward lidt om hvordan han forsøger håndtere de tændte heste. Han havde ikke noget ”magic trick” og sagde at man som rytter på en tændt hest, altid skal forsøge at holde sig selv rolig og afslappet. Han afslørede dog at han godt kan finde på at snakke (meget lavt selvfølgelig) til hesten inde på banen, for evt. at berolige den og for at lette galop-trav overgangene. I den daglige træning bruger han stemmen meget til at rose hesten og give den selvtillid på opgaverne.

Selina og Ophelia trænede ligeledes reaktion på hjælperne og tempovekslinger. Edward fortalte at man i forberedelse til en overgang, skal forsøge at ramme det tempo - som man skal ride i den nye gangart. Dvs. i galop-trav overgangen skal hesten samles så den km. i timen ville kunne trave og galoppere en kilometer på samme tid. Samme koncept gør sig selvfølgelig gældende i galop-skridt overgangen.
Selina og Ophelia fik demonstreret rigtig fint arbejds-pirouette arbejde. Her tryllede Edward et super trick frem; ”hold the shoulders”. For at kontrollere tempoet/antal af skridt i pirouetterne, brugte Edward udtrykke ”at holde skuldrene” via dobbeltsidet tøjleføring. Hvis han ville have at Ophelia skulle øge tempoet i pirouetten, skulle Selina føre begge hænder på den indvendige side af hestens hals. Skulle tempoet sænkes, skulle begge hænder føres til den udvendige side. Ophelia kvitterede prompte og Selina puttede tydelig dette trick i hendes ”værktøjskasse”.

Amanda Overgaard og Sky News Horsebo (9 års) e. Zardin Firfor/Ramiro´s Bube. PSG niveau

Amanda og Sky News fik ligeledes en tur i tempo/reaktions/kontrol møllen. Edward ville gerne have at Amanda fik redet Sky News kvikkere af jorden og lidt mere over ryggen. De arbejdede meget på samling og forberedelse inden galop pirouetter og changementer. Edward fortalte at hesten ikke selv må begynde at vende i pirouetten eller selv tage et byt. Som rytter skal man have kontrollen og derfor tænke meget over at træne bl.a. kvarte pirouette og samlet galop på lige linje uden at lave pirouetten. Edward ville gerne have Amanda til at lave en øvelse hvor hun skulle samle hesten ligeud rettet i galop på diagonalen og derefter forsætte rundt i kontra galop.

De trænede ligeledes ridningen frem mod changementerne, hvor han udtrykte at det var vigtigt at man som rytter red til hen mod changementerne - så hesten kunne kvittere med et flot stort changement.

Anna Zibrandtsen og Detroit (12 års) e. Dimaggio/Lord Liberty. GP niveau

Sidste equipage på banen var EM sølv vinder Anna Zibrandtsen, på hendes imponerende kårede hingst Detroit. Detroit og Anna viste på flot vis nogle af dressurens sværeste øvelser. I piaff/passage arbejdet havde Edward fokus på overgangene mellem de to. Han fortalte om vigtigheden af at have flere gear i hestens passage for at være i stand til at lave optimale overgange ind og ud af piaff. Han udtrykte at man skulle kunne lave en lille passage ind og ud af piaff, og den store flotte passage imellem. På den måde bliver overgange glidende og ikke som man nogle gange ser - hvor heste lidt går i stå og så træder ind i piaff - for så at falde ud og op i passage igen.

Hans begreb om ”at holde skuldrene” kom på banen igen i forbindelse med side traversaderne. Her kan samme princip med dobbeltsidet tøjleføring, bruges til at justere hvor meget bøjning el. bagpart man ønsker.

Super god teknisk clinic! Som rytter fik man mange gode fif med hjem - som er lige til at implementere i ens daglige træning!