Ambitioner, forventninger, håb, og spænding - alt er i spil, når man skal til Herning

På vej mod Herning

Mens bilen helt sikkert er ved at blive pakket med de sidste ting inden afgang mod Herning, har H2R fanget Stutteri Springborg for at høre lidt om deres avler vej, som igen i år bringer dem til Unghestechampionatet i Herning.

Fra hygge avl til passion

Næsten al avl starter med hygge avl, og så tager det ofte om sig og bliver til passionen, hvor årets gang handler om svaberprøver, brunstkontrol, insemineringer, håndprøve og venten på de nye føl.

Det er en helt almindelig avler “cyklus”, som jo er uafhængig af om det sneer, regner eller solen skinner - når kalenderen siger nytår har de fleste avlere skabt sig et overblik med en “long-list” over potentielle hingste, som jo ofte bliver udvidet med spændende nytilkomne unghingste fra de forskellige kåringer, heriblandt selvfølgelig også de hingste som bliver fremstillet til Dansk Varmblods hingstekåringen i Herning.

Målsætning for Stutteri Springborg

Naturligvis er det altid taknemmeligt at udarbejde en målsætning, men hvordan holder tingene så stik, og skal der laves justeringer under vejs for at nå “i mål”?

For avlerparret Pernille og Per Springborg startede det hele tilbage i 1986 med hygge avl, som så i 1992 blev til starten på det nuværende Stutteri Springborg, hvor avlerparret lavede en målsætning, som de også arbejder efter i dag:

Stutteriets avlsmål er at avle ædle og elegante dressurheste med tre fremragende gangarter. Målet er at hestene skal klare sig godt i såvel avl som sport på højt niveau. Vores avl er baseret på valg af de bedste dressurhingste i verden til vores hopper. 

Gennem de seneste 12 år, har Stutteri Springborg hvert år haft afkom med på Dansk Varmblods eliteskue enten som kåringshopper, 2-års eller føl. 

Grundstenene


Det er kendetegner en stærk hoppestamme er bl.a. når hoppen formår, uanset valg af hingst, at levere kvalitetsafkom


“Gaia RDH e. Temple Wind xx blev en af grundhopperne for stutteriets avl og repræsenterer den G-linje, som der fortsat avles på. Avlshoppen Springborgs Givenchy e. Diamond Hit er en af de hopper, som for nuværende indgår i avlen hos os.

Givenchy er avlet på en super præstations stamme (Mikala Bagge- stammen), hvor flere afkom har gået sport på internationalt niveau. Afstamningen afspejler vel nok en af de stærkeste dressur stammer med Donnerhall og Rubinstein som grundstenen. Faderen Diamond Hit var nr. 2 ved det det tyske bundeschampionat i 2001.

Givenchy var udstillet i 2-års klassen ved Region I's følskue i 2006 og blev udtaget til eliteskuet, hvor hun fik bl.a. 9 i bevægelse. Givenchy blev 2007 kåret i RDH og blev udtaget til eliteskuet. Og i 2015 blev Givenchy udpeget til elite hoppe i Dansk Varmblod.

Givenchy har leveret en perlerække af vinderføl og medaljehopper med forskellige hingste som fædre. Alle hendes føl har været ærespræmieføl, og mange af dem har været bedste føl eller nr. 2. Tre af hendes føl har ligeledes været udtaget til elitefølauktion og er solgt der. Givenchy har ligeledes haft årets hingsteføl og årets 2-års hoppe i Dansk Varmblod.

I 2002 var vi på stutteribesøg i Tyskland og faldt for et hoppeføl efter Rubin Royal/De Niro. Springborgs Acacie blev hendes navn og hun blev den næste grundhoppe i stutteriets avlsprogram og repræsenterer A-linjen, som der fortsat også avles på. Acacie har bl.a. lavet guldmedaljehoppen Springborgs Acaia, som blev solgt som føl. Acacie har avlet to A-heste og B-heste. Acacie er solgt som 16 årig til nogle avlere, der ville starte op og venter nu sit 16. føl.

I 2016 fik vi muligheden for at erhverve en hoppen Esprit efter Jazz/Farrington. Esprit har vi fået fire dejlige hoppeføl efter. Den repræsenterer E-linjen på stutteriet. To af Esprits afkom blev fremstillet til hhv. hoppekåring og 2-års skue i 2021. 3-års hoppen Springborgs Envy blev kåret i RDH og 2-års hoppen blev fløjhoppe i region 1 og blandt de 5 bedste 2-års til eliteskuet”, fortæller Pernille og Per Springborg.

Stategien

Undervejs har der været forskellige hopper inde og blive vurderet i forhold til de ambitioner Stutteriet har og der har hele tiden været selekteret.

Det er vigtigt for os at vores avlshopper er kåret i den højeste klasse til kåringen og har bestået deres rideprøve med høje karakter. Vi holder øje med de internationale avlsaktiviteter og resultater fra konkurrencer for at få inspiration til at kombinere de forskellige blodlinjer.

Strategien på stutteriet er at avle 3-4 føl om året. De ældste hopper udskiftes og sælges til avlere som vil starte op med hoppelinier fra Stutteri Springborg, som jo allerede er velafprøvet i avlen.

Stutteri Springborg sælger som regel de føl, som de ikke ønsker at beholde, i relation til et generationsskifte i hoppestammerne.

I år ventes der 4 føl på Stutteri Springborg:

  • Springborgs Givenchy e. Diamond Hit/Heslegårds Rubin (venter nu sit 12. føl) termin ca. 6. marts med Dynamic Dream.

  • Springborgs Guinevere e. Bretton Woods/Fürst Romancier termin ca. 19. marts med BH Monte Carlo.

  • Springborgs Guinea e. Sir Donnehall I/Diamond Hit termin ca. 2. april med Valverde.

  • Springborgs Envy e. Floricount/Jazz termin ca. 13. april med So Perfect.  

Efterspørgslen efter kvalitet

Hos Stutteri Springborg mærker man også den stigende efterspørgsel efter kvalitets avls-/ og rideheste, det udmøntede sig bl.a. i efteråret ved at Severo Jurado Lopez købte hoppeføllet Springborgs Amilla e. Glamourdale med unghestechampionats aktuelle Springborgs Abiza som mor.

I sporten 

Til at varetage stutteriets sportslige ambitioner er det datteren Kathrine Springborg, som er i sadlen på pt. to af Stutteri Springborgs hopper, begge bronzemedaljehopper.

Sammen med Springborgs Guyana e. Fürst Romancier debuterede Kathrine i 2021 i Grand Prix, og parret vandt fornyligt deres første nationale Grand Prix sammen.

Fra medaljehoppe til unghestechampionatet

Endvidere står Kathrine for uddannelsen af bronzemedaljehoppen Springborgs Abiza e. Asgards Ibiza/Rubin Royal. Abiza er 5 år og havde i 2021 føl e. Glamourdale. Hun nåede lige akkurat at være klar til deltagelse i Dansk Rideforbunds dressurchampionat i 2021 og kom med i finalen. Til Dansk Varmblods egnethedstest placerede hun sig som nr. 2 og er nu udtaget til Unghestechampionatet i Herning i 2022. 

Til Unghestechampionatet i Herning i år er der endnu en hest ud af en Springborg hoppestamme, som er kvalificeret til at deltage. Det er hesten Skovmosegaards Amarone e. Bon Coeur. Moderen er hoppen Springborgs  Adele, som er efter e. Era Dancing Hit/Rubin Royal.

Så lige nu står den næste uge i Unghestechampionatets tegn, samtidig med der naturligvis også bliver tid til at fange op på alt mellem himmel og jord indenfor hesteverdenen, siger Pernille og Per Springborg.