God ridning giver flotte resultater

Den smukke og velgående DV vallak Egebjerggårds Dutchmann e. Sandreo / Sam-Sam fangede fra første trin i Herning som unghingst opmærksomheden hos H2R.

Derfor kunne det være spændende, at høre historien fra den nu tidligere ejer og rytter Astrid Therkeldsen Grøn, lige fra at have spottet Egebjerggårds Dutchmann som føl, til at lave en UVM deltager, og nu med efterfølgende salg.


Astrid fortæller: "Historien om Egebjerggårds Dutchmann - har for os været en fantastisk fortælling. Det hele startede med, at vi blev inviteret over til min onkel Anders Green Hansen (Lejre) for at se en unghingst, han mente kunne være en hest for os.  Det var det dog ikke, og så sagde han, at vi lige skulle se et føl, han havde fået 1/2 år forinden."

Det var kærlighed ved først blik...

"Hele vejen hjem til Fyn plagede jeg Allan om føllet, og heldigvis blev vi enige om, at den skulle vi have. De første par år gik han sammen med to andre føl, vi også havde indkøbt. Da han han var godt og vel 2 år, kunne vi godt se, at her havde vi en rigtig god hest, og vi valgte derfor at gøre ham klar til forbesigtigelse. Jeg longerede ham en 3 gange om ugen, og Allan og Asbjørn Lauridsen mønstrede ham også nogle gange hver uge."

Forbesigtigelse

"Først i januar 2013 drog vi afsted til Vallensbæk. Da vi slap ham løs begyndte tilskuerne at klappe spontant - det var en fantastisk oplevelse. "Duddi"s mor har ikke et R, så vi var spændte på om Dansk Varmblod ville have ham med til Herning, men det ville de:-). Efter forbesigtigelsen red jeg ham til, så han ville være klar til indsyning, såfremt han ville blive kåret. I Herning synes vi han gjorde det rigtig fint, men han blev desværre ikke kåret, og vi valgt efterfølgende at kastrere ham."

DRF´s championat for unge heste

"I maj samme år blev jeg gravid, men det passede fint med at Duddi kunne holde fri. Vi fik Christian i februar 2014, og umiddelbart efter begyndte vi at longere Duddi, så han kunne komme i form og blive klar til en af de sidst 4 års championats kvalifikationer. Jeg begyndte at ride ham igen, 2 mdr efter at jeg havde født. Vi valgte at vise ham frem til det sidste 4 års championat, for så at have givet ham mest mulig tid til at blive klar. Han vandt og var videre til mellemrunden. I Middelfart trådte han sig desværre lidt i koden og blev diskvalificeret - så muligheden for championatsfinalen glippede."

Unghestechampionat i Herning

"I oktober red jeg egenhedstest, og her indløste vi en "billet" til Unghestechampionatet i Herning:-) 

I Herning synes vi selv at han havde et godt program, men der var desværre en dyr fejl i galopprogrammet, og vi lå midt i feltet efter programridningen. Næste stop var det, vi havde ventet så spændt på, nemlig at selveste Charlotte Dujardin skulle teste ham. Og sikke en oplevelse - hun gav ham 2x9. Hun syntes ligesom os, at han var en rigtig dejlig hest. Efter Charlotte Dujardins karakterer rykkede han samlet op på en 9 plads. Hvilket vi selvfølgelige var meget glade for:-)" 

UVM

Astrid og "Duddi" til UVM (privat foto)

Astrid og "Duddi" til UVM (privat foto)

"Vi kunne mærke i den daglige træning, at han bare blev bedre og bedre, og vi valgte derfor at melde ham til UVM iagttagelse. Det kom vi ikke til at fortryde, for den 13. juli fik vi at vide, at vi skulle ride UVM i Verden. Hele forløbet omkring de udtagelser der har været i forbindelse med UVM, har for os været så positivt. Der har været konstruktivt kritik og hjælp til den daglige træning, og Duddi udviklede sig rigtig godt i de 2 mdr."

"Jeg sørgede hele tiden for at Duddi havde overskud i træningen. Mellem iagttagelserne holdt han en uge fri (fold) og så satte vi ham "i gear" igen. Allan og min far underviser mig, og det fungerer rigtig godt for mig. Allan har selvfølgeligt hjulpet mig noget ekstra hele sommeren, for at gøre os så skarpe som muligt."

"At ride ind på UVM banen var fantastisk og jeg tænkte nu skal vi bare give gas. I den første runde blev vi anden uplaceret med en score på 8,64! og skulle derfor ride trøstefinale. I trøstefinalen gik han, synes vi, omend endnu bedre og opnåede 8,46. Da klassen næsten var færdig og jeg lå som nr 2, gik vi ned for at hente ham til præmieoverrækkelsen. Skuffelsen var da stor, da vi fik at vide, at de sidste havde redet forbi os, og jeg blev nr 4....

Da skuffelsen havde lagt sig, ser vi tilbage på en fantastisk oplevelse, og en Duddi der havde 2 rigtig gode programmer, og som fik vist hvilken stjerne han er!

At opleve UVM som rytter var fantastisk, og jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at komme til at ride det igen." 

Salget

"Efter Verden fik Duddi lidt fri, og vi blev imellemtiden kontaktet af flere interesserede købere. Helene Melsen var en af dem, og eftersom vi kender hende,  sagde vi, at hun skulle komme og prøve ham, så snart han var igang igen. Prøveturen forløb rigtig fint, og idag bor Duddi derfor i Kokkedal:-)."

Ny ejer

Helene Melsen fortæller: "Jeg havde set ham kort forskellige steder (DSA, egnethedstest, UVM samlinger og Verden), men det var først da jeg prøvede ham, jeg rigtig fik øjnene op for ham. Han var skøn (og meget fremadgående!) at ride på. Han er dejlig at arbejde med, og meget nem at have med at gøre. 

Planerne med Dutchmann har jeg ikke helt fastlagt endnu, måske JBK næste måned - det må tiden vise. Jeg glæder mig ihvertfald over at have fået en ny super unghest i stalden."

Helene Melsen og Egebjerggårds Dutchmann (privat foto)

Helene Melsen og Egebjerggårds Dutchmann (privat foto)

Bonus spørgsmål

Afstamning?

"Når vi kigger på føl er det ikke afstamningen som kommer i første række, det gør derimod typen og mekanikken."

Er der flere afkom fra samme hoppe på vej?

"Der er en 4 års De Noir hoppe som vi påbegynder tilridning nu, og et hoppe føl fra i år efter Atterupgaards Seebach. Hoppen er ifolet med Fürsten-Look."

Hvordan du arbejder med en unghest? Hvilke kvaliteter synes du er vigtige for den unge hest?

"Jeg tager det stille og roligt og lader hesten bestemme farten. For mig er en kvalitetshest en hest hvor type, mekanik, ridebarhed og temperament går op i en højere enhed."

Hvordan ser din hverdag iøvrigt ud? 

"Min hverdag begynder kl 8 når jeg har afleveret Christian i dagpleje. Derefter er der en times stald arbejde, hvor hestene også bliver lukket ud. Fra kl ca 9 til 14 rider jeg de hesten som er i træning, og vores egne heste. Mine forældre hjælper mig utrolig meget. Min mor passer ofte Christian som normalt bliver hentet kl 12 og sover middagslur herhjemme. Min far passer stalden og er min sparringspartner i arbejdet med hestene til daglig. Derudover hjælper min veninde Rikke mig med opsadling og er endvidere min "alt mulig hjælper". Tirsdag og torsdag eftermiddag/aften underviser jeg og Allan har Christian. Vi har en travl hverdag, hvor Allan er mange timer væk hjemmefra, men han elsker det og vi bakker ham selvfølgelig 100% op."