Stutteri Erica, et ungt og ambitiøst stutteri

Stutteri Erica til eliteskuet i Rastede - privat foto.

Stutteri Erica til eliteskuet i Rastede - privat foto.

Nyindkøbt hoppe stryger direkte til tops til OLD eliteskuet

2019 blev året hvor Stutteri Erica v/Mia Lykke Ravn og Stefan Lykke Hansen i det sønderjyske satte deres navn på det internationale hoppe landkort, da de med hoppen HP Grace strøg helt til tops ved det prestigefyldte Oldenburger Eliteskue i Rastede. HP Grace e. Grey Flanell / Damon Hill, avlet af HP Horses og ejet af Stutteri Erica sluttede som 2. reserve champion, blandt de 33 hopper som var inviteret til eliteskuet.

H2R har fanget den ene halvdel af Stutteri Erica, Mia Lykke Ravn for at høre lidt om stutteriets historie og planer for fremtiden.

Historien om Stutteri Erica

“I 2015 købte vi et ridecenter i Ansager, hvor vi pt. har plads til 40 heste, og som i dag danner rammen om Stutteri Erica. (Stutteri Erica ApS er stiftet i 2018), hvor jeg er daglige leder, og interessen stammer fra min tid som pony-, junior- og ungrytter.

Vi har altid haft rideheste, og da Alexander vores søn blev født, valgte vi at sætte en af vores rideheste Håbets Romina i fol, da ridningen blev sat lidt på stand by, og det startede for alvor interessen for at avle.

  • Håbets Romina RDH e. Blue Hors Romanov/May Sherif, avler Karina Jensen. Hun har fået føl efter Blue Hors Zackerey i år og er ifolet med Fürstenball.

Håbets Romina som var vores første hoppe, er stadig en del af hoppebesætningen, og da interessen for at avle var kommet for at blive, købte vi yderligere to avlshopper ud af velkendte og succesfulde DV hoppestammer,” fortæller Mia.

  • Midt-West Queenie e. Quaterback/Sandro Hit, avler Stutteri Midt-West. Hun har i år fået føl efter Secret og er ifolet med Total Hope OLD. 

  • Grevens Roulette e. Blue Hors Rush Hour/Blue Hors Romancier, avler Stutteri Greven. Hun har i år fået et føl efter Blue Hors Zackerey og er ifolet med Blue Hors St. Schufro.

HP Grace ved eliteskuet i Rastede - privat foto.

HP Grace ved eliteskuet i Rastede - privat foto.

Stærke hoppestammer grundlaget for både kvalitetsavl og gode rideheste

“Da hoppestammen har stor betydning for os, og vi samtidig gerne vil have rideheste, valgte vi tilbage i april måned at kontakte Lone Bøegh Henriksen fra HP Horses, da vi synes hendes hoppelinjer er blandt de bedste i verden.

Valget faldt på den 3-årige HP Grace e. Grey Flanell/Damon Hill/Fürst Romancier. HP Grace var så småt ved at blive gjort klar til Oldenburg hoppekåring, som teamet fra HP Horses gjorde flot færdigt, og vi kunne tage hjem fra Oldenburg eliteskuet med en hoppe med aller højeste præmiering. Det var en stor oplevelse og en fantastisk start for vores stutteri, hvor HP Horses var stor hjælp hele vejen igennem. Grace venter føl efter Fürstenball via embryotransfer, da det er påtænkt hun skal have en ridekarriere samtidig med avlen.

Samtidig købte vi også en 2 års hoppe hos HP Horses, HP Tiffany Gold e. Totilas/Fürst Romancier, med den verdenskendte Weihegold OLD som mormor, så hende forventer vi os selvfølgelig også meget af,” fortæller Mia.

Fremtiden

“Vi er ikke erfarne avlere, men har dog erfaret vi skal op i en vis kaliber af heste inden det forhåbentlig kan blive en forretning at avle, derfor har vi investeret i gode hopper fra starten. Da 2019 er vores første følårgang, har vi valgt at beholde dem alle, men på sigt vil vi også sælge føl. Sideløbende med stutteriet driver vi også en salgsstald, hvor vi træner og sælger egne heste, og det vil være helt naturligt at vores egen avl ,også bliver en del af de heste vi træner og sælger i fremtiden.

Avlen er langsigtet, men målet er stabile og gode rideheste i den høje ende af skalaen.”

Den moderne avler er også online

“Valg af hingste til vores hopper er meget individuelt, men vi lægger meget vægt på temperament og ridelighed, og fremadrettet vil det nok blive et mix af yngre og ældre anerkendte hingste. Primært følger vi med alt det vi kan online, vi syntes faktisk det giver en rigtig god oplevelse og kunne se forskellige arrangementer på tv hjemme. De sociale medier og nettet får vi alt det info vi har brug for.

Når vi vælger hingste er det altid ud fra en favoritliste af hingste som vi følger, og efterfølgende udvælger.

For os betyder hoppestamme og præstationer mere end selve hingstevalget, da vores eget overordnet avlsmål er gode hopper i sporten.”

Hingstevalg 2020

  • Fürstenball (Stempelhingst i verdensklasse) foreløbig planlagt at lave embryo på HP Tiffany Gold.

  • Total Hope OLD (nært beslægtet med vores 2 hopper Grace & Tiffany Gold, så det blod vil vi gerne tilføre vores andre hopper).

  • Hesselhøj Donkey Boy (en af Mia's favoritter, påtænker at bruge ham på vores hoppe Grevens Roulette, som blandt andet er søster til Grevens Sa' Va som pt. er redet af Alexander Helgstrand. Derudover har hun et afkom Grevens Everdream som for nyligt vandt Egnethedstesten i region 3. Vi erhvervede Roulette ved Stutteri Greven i foråret 2019 som en del af vores stambesætning).

  • Fynch Hatton (En af Stefan's favoritter når vi kigger på unghingste, Grace ville være et godt bud og lave et Embryo med ham, Det er ikke helt fastlagt da vi tænker at rådføre os med Lone Bøegh, HP Horses angående valg af hingst til Grace næste år, da hun jo kender stammen bedre end nogen anden).

Hjertet banker også for den spanske PRE

“Jeg har haft en del PRE heste igennem tiden, og har altid været fascineret af racen, med det fantastiske temperament og den store ridelighed.

Mia og Dueño - privat foto

Mia og Dueño - privat foto

Min kærlighed til PRE hesten startede for ca. 15 år siden, da jeg købte min første PRE hingst (Dueño).

Det var her jeg fandt ud af hvor venlige og menneskelige de er. Når man har PRE heste i stalden, går man aldrig nedtrykt derfra, man glæder sig altid til næste dag. Det er en cirkushest og den har altid ja-hatten på, det er her forskellen er i mit univers. Der er aldrig dårlige dage med en PRE hest.

Som en del af vores avlshopper her på Stutteri Erica vil vi også gerne arbejde os henimod at få et par rigtig gode PRE hopper. De skal ligesom varmblodshestene vise deres værd i sporten, og sideløbende håber vi på at kunne lave embryoføl, men de er svære at finde, så de passer ind i vores smag, men vi forsøger at holde udkig hele tiden. Lige pt. har vi en meget talentfuld hoppe i stalden, som er ved at bliver uddannet til MB niveau, så måske hun får chancen for at blive på stutteriet og fører hendes gode egenskaber videre.

Vi venter et PRE føl i 2020, og har ingen planer om at kombinere PRE med varmblod, da vi synes PRE-hesten skal forblive renracet.

Efter min bedste overbevisning, skulle mange hobbyryttere eje en PRE, Der får de en ven for livet, elegance under ridning, en levende og inspirerende hest + altid gode oplevelser. Jeg har igennem årene haft en del PRE heste, og jeg har faktisk kun gode oplevelse og smil på læben, når jeg tænker tilbage på dem,” slutter Mia.