Klar til den nye avlssæson

Screen+Shot+2020-12-28+at+19.01.59.jpg

Mens vi venter

Den nye avlssæson er lige på trapperne og alle avlere venter i spænding på at årgang 2021 føllene kommer til verden. Heldigvis er der rigtig mange avlere som stadig på “gammeldags maner” med almindelig inseminering lykkedes med at få deres hopper i fol.

For de avlere som måske gennem flere sæsoner har kæmpet, uden held, har de seneste års udvikling i teknologien givet nye muligheder for at avle på hopper med nedsat fertilitet, eller hopper der ikke er egnet til at bære et foster til termin. Derudover giver det mulighed for at avle på din hoppe i vintermånederne, eller samtidig med at hoppen fortsætter konkurrencer på topplan. ICSI er også en fordelagtig løsning i de tilfælde hvor man kun har en meget begrænset mængde sæd til rådighed. Sidst men ikke mindst giver det mulighed for at lave et sidste afkom på din hoppe, hvis hun pludselig skal aflives.

Udtagning af æg - Ovum pick up (OPU)

“Når hoppen kommer til en ægudtagning, tager vi æggene ud direkte fra æggestokken. Æggene kommer i et modningsmedie i ca. 30 timer og så bliver de befrugtet. Pt. forsker man meget ihærdigt i, hvordan man kan fryse ubefrugtede æg, men løsningen er endnu ikke fundet, så man kan gøre dette kommercielt. Vi håber at det kommer indenfor de næste år.

Når æggene er blevet befrugtet, så kommer de i et dyrkningsmedie. Her ligger de i 8-10 dage før man ved, om der er et af dem der har udviklet sig til et embryon (tidligt fosterstadie).

Til foråret begynder overførslen af de embryoner vi har lavet i løbet af vinteren. Rugehoppen scannes og gøres klar og præcis 4. dagen efter at hun har haft ægløsning tøs embryonet op og overføres til rugehoppen. På dette tidspunkt passer rugehoppens hormon spejl med embryonets udvikling.

Drægtigheds procenten er 60-70 procent. Vi stiller store krav til rugehoppen. Hun skal være ung, sund og rask og må ikke have haft nogle former for reproduktionsbesvær.”

Straight Horse I Allerød

Et af de stutterier som har haft succes med de nye reproduktionsmuligheder er Straight Horse som bl.a. med DV guldmedalje succeshoppen Bøgegårdens Don Romina (mor til bl.a. Sezuan og Straight Horse Ascenzione) har fået lavet ICSI, hvor VetEmbryo lige nu har 4 embryoner befrugtet med Dansk Varmblods matrialprøvevinder 2020 My Vitality i fryseren klar til foråret, hvor de skal optøes og overføres til rugehopper.

Informationsvideo om OPU & ICSI reproduktionsteknikkerne: