Hvordan fungerede det nye unghestechampionat koncept i praksis

Daniel Bachmann Andersen tester Schuberts Aston - foto: H2R

Daniel Bachmann Andersen tester Schuberts Aston - foto: H2R

Efter Dansk Varmblods unghestechampionat, har H2R fanget begge vindere Rikke Dupont og Emma Ahlberg (B-finalen) for at høre deres vurdering af det nye koncept.

Rikke Dupont vinder med Grand Galiano:

“Nu er det måske lettere at synes om det nye koncept i unghestechampionatet, når man lige har vundet, men jeg synes faktisk at ændringerne er til det bedre.

Det er klart en fordel for hestene, at de ikke skal på banen alene. Jeg synes det giver dem en større tryghed, og synes også vi så flere heste uden de samme problemer, som man plejer (med spændinger og utryghed i store uvante omgivelser).

Selvfølgelig er der ikke stor forskel på ridtet på dag 1 og dag 2. Og nu synes jeg heller ikke selv at min hest havde de store problemer eller spændinger den 1. dagen sammenlignet med dag 2. Men jeg tror stadig, at der er ryttere der har lettere ved at ride hesten på dag 2, og dermed bedre kan vise deres kvaliteter, når de lige har fået lov til at se omgivelserne dagen forinden, så derfor synes jeg det var en god ide at ridtet onsdag kun var med bedømmelse af de tre gangarter, og at alle 5 karakterer så kom i spil på dag 2.

Det aller største plus var dog at man denne gang havde valgt, at gøre brug af tre internationale top dommere (på dag 2), som ikke havde dømt hestene flere gange før (super vigtigt med nye øjne i forhold til egnethedstesten og ikke samme teams alle dagene). Og så tre dommere med kæmpe erfaring i at dømme nogle af de bedste heste i verden. Skønt man fik brugt de kompetencer der er til sådan et stort stævne, hvor der jo var topdommere i forbindelse med både CDI3 og CDI5 dressur,” slutter Rikke Dupont.

Vinder af B-finalen Emma Ahlberg med Gaya:

“Jeg synes det nye koncept er super fint.

Hestene får god mulighed for at vænne sig til omgivelserne, og det de er to på banen er også et plus på dag 2 i forhold til at ride et program alene. Jeg kunne godt have ønsket, at vi på forhånd mere præcist havde kendt den eksakte opgave vi gik ind til. At det var “LA øvelser” var jo allerede udskrevet i propositionerne, men det var jo faktisk et meget præcist program vi skulle ride, og den del havde været en klar fordel hvis vi kendte det på forhånd. Jeg synes også at dommerne skulle sidde alene, og give hver deres point, og at den endelige score så bliver et gennemsnit af begge dommeres point, og ikke sidde sammen og skulle blive “enige” om en fælles score. I november var jeg i Sverige og red en championatsfinale, hvor individuel pointgivning fra hver dommer fungerede super godt.

Udover det, et super koncept! B-finale er super! Når hestene ikke er ældre og ikke har meget erfaring er det ikke altid nemt at præstere og gøre sit bedste i de omgivelser. I mange tilfælde kan det være en super mulighed og en god erfaring for fremtiden, at få lov at “prøve en gang mere” som i mit og Gaya´s tilfælde denne gang, at få afsluttet det på en god måde. Gaya var rigtig fin og ok afslappet første dagen. Dag 2 skete der noget i starten af programmet, og derefter var hun bare super spændt og direkte bange under hele ridtet. Defor var det vigtigt for både Gaya og jeg, at hun fik lov at gå en tur mere, også sådan på den måde at hun fik en god stævne oplevelse med hjem, og ikke husker sit første store stævne som vildt uhyggeligt. Vi har jo før set rigtig gode heste i mange championater som endt på topplaceringer, men som først har skullet igennem b-finalen fordi det måske været for mange nerver eller lignende. Synes dog at det var synd, nu hvor muligheden for at ride b-finale var der, at rigtig mange valgte at melde fra inden sidste dagen.

B-finalen er kommet for at blive, og en super mulighed for at “komme igen”, og jeg er rigtig glad for min sejr sammen med Gaya,” slutter Emma Ahlberg.