"Berideruddannelsen" på vej med en moderniseret og tidssvarende opdatering

Berideruddannelsen, som den i almindelighed kaldes, har flere gange gennemgået modificeringer og ændringer. Men alligevel er tiden inde til, at der skal tænkes i nye baner.

Den nuværende uddannelse dækker over tre selvstændige uddannelser:

  • Ridelærer (2 år)

  • Rideinstruktør (2 år)

  • Berider (2 år)

Dansk Ride Forbund og Dansk Rideinstruktør Forening samarbejder om uddannelserne, og og selvom det nye koncept ikke er 100% færdigarbejdet og godkendt ifølge de gældende regler, så er konceptet tæt afstemt af arbejdsgruppen med begge parter undervejs i forløbet, således at sløret kan løftes en lille smule for, hvad der kan tilbydes med opstart august 2022.

Med tanke på, at både nye potentielle læresteder og elever skal have kendskab til denne mulighed i rette tid, er det en nødvendighed at melde ud, inden alting er endeligt faldet på plads.

Ridelæreruddannelse

Tanken er at den nuværende uddannelse deles op i to. Der vil fremover være en 2- årig selvstændig uddannelse, der skal have til formål, at klæde eleven på til at drive en elevskole optimalt. Strukturen ligner meget den allerede nuværende 2-årige ridelæreruddannelse, dog er fagene blevet strømlinet og optimeret med særligt fokus på elevskoledrift. Ridelæreruddannelsen har ofte været “glemt” lidt, fordi den har været første trin i den samlede længere uddannelse. Håbet er, at denne adskillelse vil synliggøre uddannelsen, og flere vil få lyst til at tage den, så vi fremadrettet kan løfte fremtidens ridelærers kompetenceniveau på rideskoler landet over.

Rideinstruktør- og berideruddannelse

Rideinstruktør- og berideruddannelsen vil nu samlet kun tage 4 år, og der vil blive stillet krav om et højere ridefagligt niveau ved optagelse. Der vil være mulighed for at specialisere sig inden for enten dressur eller spring lige fra uddannelsens start, men det vil stadig være muligt at gennemføre uddannelsen på alment niveau i begge discipliner. Dette er begge tiltag, der skal gøre uddannelsen mere attraktiv for de unge ryttere, samt en nødvendighed for at holde uddannelsen tidssvarende og optimal. 

Der ud over åbnes der op for læresteder uden krav om elevskole, for at gøre brug af de mange særdeles kompetente læremestre, der driver selvstændige forretninger. Der ligger en enorm viden og erfaring der, som ikke må gå tabt og skal gives videre til de næste generationer af professionelle undervisere og ryttere.

Afviklingen af skoleophold nytænkes i et format, der skal tilgodese lærestedernes daglige drift, samt give de bedste forhold for læring for eleven.

Selve den teoretiske faglige del af Rideinstruktør-og Berideruddannelsen er blevet gentænkt, således at nogle fag er sorteret fra til fordel for andre, nogle fag er blevet vinklet, udvidet eller optimeret.

Alt sammen for at gøre uddannelsen moderne og tidssvarende, og klæde fremtidens Ridelærer, Rideinstruktører og Beridere bedst muligt på til de opgaver der venter dem.

Generalforsamling og endelig godkendelse

Bag den nye struktur står en gruppe af de bærende kræfter indenfor “Berideruddannelsen”, som gennem årene selv har været elever og senere også fungeret som læremestre. Den ændrede uddannelsesform skal endelig godkendes på DRIF (Dansk Ride Instruktør Forening) generalforsamling i marts måned, og vil herefter formegentlig blive rullet endelig ud i løbet af foråret.