Ny Toftegaard er rammen om DV-stutteriet Worre

June og Mogens Worre omgivet af hopper med deres føl.

Ny Toftegaard - rammen om Stutteri Worre

Næste stop på sommerbesøget var hos June og Mogens Worre på Ny Toftegaard ved Hårlev på Sjælland.

Ejendommen har siden stutteriets start dannet rammen om avlsarbejdet, og da Mogens Worre planmæssigt skulle på pension for et par år siden, valgte parret at istandsætte og modernisere hovedhuset, for at kunne flytte ind der.

Mens hestene holder styr på June´s hverdag, hvor der også tid til en evt. hjælpende hånd med børnebørnene, så er der heller ikke blevet mindre at lave for Mogens, som bruger pensionisttilværelsen på flere bestyrelsesposter og spændende bibeskæftigelser. (Læs artikel fra Landbrugsavisen)

“Fuld pasning”

Hesteriet har altid haft topprioritet hos avlerparret, og udover en stor flok avlshopper med føl på sommerfolden, nyder den DV kårede fuldblodshingst Baccarat også sit otium Ny Toftegaard.

Sommertiden bruges ligesom de fleste andre stedet på at få istandsat staldene og kalket, så der er klar til endnu en vintersæson.

På markturen møder vi en stor flok af parrets egne hopper og føl, og hvor der også går et par “pensionærer” i form af avlshopper med føl. Her er man ikke et sekund i tvivl om hvad June står for, da hun fortæller, at hvis man vil være kunde hos hende, skal man ikke komme rendende i tide og utide (sagt med et smil på læben). Men det nytter jo ikke noget, at man som hesteejer dukker op, for at tage sin hoppe eller føl ud af flokken, eller give dem en gulerod sammen med de andre, det giver kun uro og problemer, så begrebet “fuld pasning” er rent faktisk det som June tilbyder. Pakken er ikke kun foder, udmugning og foldtid, det omhandler hele pakken inkl. smed, dyrlæge, inseminering, kontrol scanning osv.

Der holdes øje

Alle hopper og føl nyder folden på ca 20 tdl. og det skarpe øje fanger straks en flok fold heste med velplejede hove. Man fornemmer tydeligt at det erfarne avlerpar kender vigtigheden af det korrekte fundament. “Hvis der er et føl som skal korrigeres under vejs, så bliver det gjort så ofte som det er nødvendigt”, fortæller June.

På en separat fold går en mindre flok unge hopper som lige har været skilt fra da de skulle kontrol scannes, og umiddelbart ved siden af står en hoppe på fold for sig selv. “Hun er lige pludselig begyndt at være mere end almindelig hård ved sine medsøstre, og så må hun jo bare lidt i skammekrog, indtil hun kommer på bedre tanker” fortæller June.

Det lange avlsarbejde

Ved frokostbordet går snakken på avlsarbejdet, og her mærker man tydeligt June og Mogens´ passion for fuldblodshestene. En passion som startede for mange år siden, og hvor de i dag stadig avler på en enkelt fuldblodshoppe, men som Mogens også klart indrømmer, så “koster det” en generation at avle fuldblod ind i dressuravlen. Værdien af at have tilført fuldblod i avlen har de nu selv gående på markerne, i form af hopper hvor fuldblod er repræsenteret på morsiden på langt de fleste føl.

Reproduktionen for årgang 2023 er på plads med 7 dressurføl, to ifolet Glamourdale, Vitalis, Danciero, Be Sure, Escaneno og Hesselhøj Down Town, 2 springføl og 1 fuldblodsføl.

Salg af føl

Stutteri Worre er nærmest fast gæst når der er følauktioner - og i år er heller ingen undtagelse, idet de allerede har solgt to føl på auktion i år til hhv. USA og Blue Hors.

June og Mogens er også klar til VM, idet de også har fået udtaget et særdeles lovende hoppeføl til Dansk Varmblods Elite auktion, som afholdes i forbindelse med VM i Herning, tirsdag den 9. august kl. 19 i Boxen.

En helt ekstra oplevelse som avlerparret glæder sig meget til, og selvfølgelig krydser fingre for at føllet også bliver solgt godt.