VIDEO - Nanna gør det igen, denne gang sammen med Blue Hors Zepter, men hvordan gør Nanna det?

Nanna Skodborg Merrald - Foto: H2R

Fuldstændig forrygende debut

Nanna og Zepter indtog den internationale scene med høj høj klasse den her weekend til World Cup stævnet i Basel.

En Grand Prix hvor parret blæste de fleste omkuld, med positiv power og motivation som man ikke har set Zepter meget meget længe, dertil også en kvalitet som kunne blande sig blandt de allerbedste, og på dagen også fortjent en placering som nr. 3 (de sluttede som nr. 4). Søndagens Grand Prix kür blev endnu en opvisning af de helt særlige, stadig med power, smidighed og kvalitet og ligesom gårsdagens tur, kunne Nanna og Zepter uden problemer være avanceret endnu en plads, og idag dermed være gået forbi Werth med Quantaz, også ud at man havde de danske briller på.

To småting under vejs, hvor Zepter misforstår hjælpen ind til traversaden til venstre i Grand Prix programmet, og hvor Nanna efterfølgende erkender sin egen fejl, da han kort inden hun starter misforstår hendes hjælp til et anspring. Og i dagens Grand Prix kür hvor Zepter ser ud som om han ikke rigtig tager den halve parade ned i traven før afslutningen ad midten, men hvor ekvipagen begge gange er hurtigt videre uden yderligere bemærkninger.

Zepter og Nanna

I efteråret overtog Nanna tøjlerne på Blue Hors Zepter, og følte sig også klar til weekendens debut, men som Nanna udtrykte det: “Da jeg så deltagerlisten til stævnet, var min første tanke godt nok, gad vide om det er klogt med det starterfelt. Men det har været en forrygende stævne debut sammen med Zepter her i Basel,” siger en stolt og meget glad Nanna efter weekendens top præstationer.

“Zepter er en hest med et hjerte af guld, enorm kapacitet og stor kvalitet når tingene lykkedes, og der er meget mere end det vi fik vist her i weekenden. Jeg bruger meget tid på at finde ud af hvor de basale knapper sidder og mærke hesten de første par uger. Da jeg red Grand Prix´en igennem første gang tilbage i december fandt jeg ud af, at jeg skulle have justeret min timing i forhold til både anspring i galop og overgang til trav fra galop, men allerede inden jul fik jeg redet både Grand Prix turen og min kür igennem, og kunne så vende tilbage til grundridningen med fokus på vores første start sammen. Til daglig går Zepter på fold hver dag og jeg sidder på ham 5 dage om ugen, men langt fra med træning for øje hver dag, ofte skridt ture og “let” ridning,” fortæller Nanna.

Hvordan formår Nanna egentlig gang på gang at overtage Grand Prix heste og gøre dem til “sine egne”?

Det er skrevet før, men alligevel passer det igen - Nanna formår at overtage færdiguddannede heste som allerede har været succesfulde på de internationale konkurrencebaner, og på kort tid gøre dem til “sine egne”.

Men hvordan gør Nanna det?

Hvordan gør hun når man sætter foden i bøjlen for første gang på en succesfuld Grand Prix hest?

Hvor mange runder / dage rider Nanna rundt før hun har en klar fornemmelse af hvor hun vil hen?

Og som alle andre er træneren på sidelinien naturligvis også en af de vigtige brikker, for at få tingene til at gå op i en højere enhed. Hvornår i processen omkring en ny Grand Prix hest er Nanna´s mangeårige træner Michael Søgaard med på sidelinien, er det tidligt i processen, eller går der lidt tid inden Nanna drager ham ind i det nye samarbejde med den nye hest?

Og her kommer så de vise ord fra en sand mester:

“Først og fremmest er jeg jo meget bevidst om, at jeg skal udfylde nogle store sko ,når jeg overtager en uddannet og i forvejen succesfuld Grand Prix hest, så derfor prøver at tage det meget stille og roligt i begyndelsen, hvor jeg egentlig bare “trisser” lidt rundt for mig selv. Jeg bruger hellere lidt god tid på bare at mærke efter og føle mig frem, end at gå for hurtigt frem.

Og så efter nogle uger måske lidt mere, så tager jeg den med til Michael, hvor vi som regel bare laver grundridning første gang. Anden gang Michael så ser den, tester vi lidt af øvelser, og hvis det fungerer så bliver vi egentlig bare ved grundridningen. Det er virkelig vigtigt for mig (og en af de ting som Michael er enormt god til) er at gå på kompromis, og finde en vej ind til den enkelte hest. Det betyder også at mine heste ikke skal passe ind i et bestemt system, men jeg prøver nærmere at tilpasse mig dem frem for omvendt,” fortæller Nanna.

Lige nu hedder næste kvalifikation Amsterdam, men Nanna har ikke helt fastsat hvilken hest hun medbringer, men hun satser på at Zepter skal gå endnu en kvalifikation, for dermed at være kvalificeret til finalen.

Nanna ligger pt. nr. 2 i den vesteuropæiske liga og dermed ret sikker på en plads i World Cup finalen til april i Omaha. Hun har allerede redet en kvalifikation på Atterupgaards Orthilia i Lyon og red også World Cup kvalifikationen i Mechelen på Blue Hors St. Schufro lige før nytår, begge gange placeret som hhv. nr. 4 i Grand Prix og nr. 5 i küren.

Nyd et lille klip fra dagens World Cup kür debut herunder.