50 heste og treholdskift - besøg hos Stutteri L-Horses

Maria, Ellen og Karsten foran hoveddøren til Stutteri L-Horses. Foto: H2R

Det hele startede med, at Karsten Bundgaard fik en frederiksborger hoppe i konfirmationsgave. Senere købte han endnu en hoppe e. fuldblodshingsten Drumhead, og idag er de to hopper grundstenene i al avl hos Stutteri L-Horses, som drives af parret Maria Skodborg Rudbeck og Karsten Bundgaard på ejendommen beliggende, lidt syd for Skanderborg i det midtjyske.

Formiddagsholdet på vinterfolden - foto: H2R

Treholdskift

Vintersæsonen har meldt sin ankomst, og det betyder, at hestene som altid har deres faste rutiner. Helt lavpraktisk går hestene på vinterfold i treholdskift, og dermed er alle hestene selvfølgelig ude hver dag, og samtidig også med plads i en halmboks i løbet af døgnet, enten alene, to eller tre sammen alt efter alder.

Et kig rundt på den firlængede ejendom med udsigt til de store sommergræsfolde, der fører ned til den lokale sø vidner om, at Maria og Karsten ikke keder sig. De står nemlig selv for pasning af de 50 heste HVER DAG, 365, 24/7 dog med en enkelt betroet pensionær, som kan træde til hvis det brænder på. Dertil kommer, at Karsten har fuldtidsjob som HR-konsulent, mens Maria er skolelærer (dog på knap fuld tid), samtidig med at parret har datteren Ellen på knap 1,5 år.

Man er ikke i tvivl - parret keder sig ikke. Men ikke desdo mindre bliver H2R mødt med et bredt smil, et fast håndtryk og stort velkommen fra både Maria og Karsten, som her lidt op af formiddagen allerede havde været igang længe. Maria havde også lige klaret de hjemmebagte boller og den hjemmelavede lagkage til kaffen.

Fremtidens stjerner holder øje med hvad der sker - foto: H2R

Kun det bedste er godt nok i avlen

Det runde bord i køkkenet har været samlingssted for mange gode diskussioner gennem årene. I vinterhalvåret fordyber Karsten sig ofte i detaljerne bag skærmen, for at være forberedt til den kommende avlssæson. Når det kommer til avl og hingste, har vi jo alle sammen vores favoritter, men før debatten nærmest er kommet igang, bliver stamtræet analyseret - for hos Karsten handler det også om indgående kendskabet til hoppestammerne. Det er ikke nok med et smukt velgående individ i 2023, det handler også om hvad hoppenstammen har produceret, og derfor er der mange “modehingste” som aldrig får lov at videreføre deres gener på stutteriet. “Hvis vi skal bevare kvaliteten i avlen, så skal vi også beholde de bedste individer at avle videre på”, siger Karsten uden tøven i stemmen.

Karsten er også passioneret springhesteavler, som et par smukke skimler på vinterfolden vidner om. Den gren af avlen kommer fra fuldblodshoppen efter Drumhead. Her gælder nærmest kun en regel; alle stammerne er med heste, der har gået de højeste klasser, det betyder alt i springhesteavlen, at præstationerne kan følges i hele stamtræet, fortæller Karsten. Endnu en smuk skimmel hoppe går på ridehestefolden, nemlig en skøn bronzemedaljehoppe e. Belantis/Hohenstein/Florestan I.

De toneangivende hingste

Avlen på stutteriet tog de afgørende skridt, da afkom efter hingsten Florestan I kom til verden. Florestan I har sammen med Trakehnerhingstene Hohenstein og Hochadel givet det fundament som avlerparret idag høster frugterne af, ligesom også Belissimo M har efterladt et positivt aftryk.

Hingsten Secret har vist sig at være en særdeles god kombination med hoppestammerne på stutteriet. Lige nu krydses der fingre for, at Secret vil være tilgængelig igen i det nye år, da den jo både på hingstesiden, og ikke mindst på ridehestedelen, har leveret varen.

På ejendommen er der mere end et lysende eksempel på, hvorfor Secret helt sikkert får genvalg, nemlig da Karsten trækker en superædel, særdeles velpropotioneret og langbenet 2 års sort skønhed ud på staldgangen med navnet Soulsister L e. Secret/Apache/Florestan I. “Hun bliver her i stalden” forsikre Karsten med et bredt smil på læben, inden han sender hende tilbage i boksen.

For årgang 2024 har Karsten også kigget skarpt på brugsegenskaberne, og derfor var valget i foråret bl.a. Blue Hors St. Schufro og Donkey Boy, som sammen med Bon Coeur udgør faderhingstene blandt de kommende dressurføl.

Familiebeslutning

Maria og Nanna Skodborg Merrald er kusiner, så snakken gik til en familiekomsammen om hvorvidt Karsten skulle bruge Blue Hors St. Schufro. Aftalen blev, at hvis Nanna blev mindst nr. 3 til stævnet i Herning tilbage i marts, så ville Karsten bruge ham på en hoppe, og hvis placeringen var højere, så ville han bruge ham på to hopper. Og med resultatet til CDI5 i Herning med hhv. en 2. plads i Grand Prix klassen og en sejr i küren, så venter stutteriet selvfølgelig to afkom til foråret efter Blue Hors St. Schufro.

Nyt kapitel

Avlerparret får ofte henvendelser fra interesserede købere af afkom, og tilbage i foråret fik Karsten en opringning fra hollandske Stal van de Sande (avlere og tidligere ejere af hingsten Next Level), der var interesseret i, at komme forbi for at se DET BEDSTE de havde i stalden. De var naturligvis velkomne, men som så ofte før tænkte Maria og Karsten, det bliver nok ikke til mere, indtil Peter van de Sande meddelte, at nu havde han et par datoer, og så var aftalen i stand. Kendskabet til van de Sande var allerede ret godt, idet Karsten havde brugt Next Level på en enkelt hoppe i 2022, så han og Peter van de Sande var rigtig godt på bølgelængde med mange af de samme værdier i både avl og sport.

Dagen for besøget oprandt, og Peter van de Sande havde taget en forretningspartner med. De fik en grundig gennemgang af hver enkelt hest i stalden, herunder naturligvis også unghingsten Sarai L (født 2021) e. Secret/For Romance/Belissimo M som Maria og Karsten kendte de umiddelbare kvaliteter på. Dagen endte med, at der var lavet aftale om ikke bare Sarai L, men også om yderligere to heste, der nu har forladt stalden i Skanderborg til fordel for fremtidig opvækst i Holland.

Det var ikke kun Sarai L som skulle have passet klar, men også den 2-årige hingst Magic Makee L e. Total McLaren/Negro/Florestan samt hingsteføllet Dodge Viper L e. Donkey Boy/Bellissimo M/Cannon Row xx rejste til Holland. Et spændende samarbejde om tre ekstraordinære heste, som alle parter har store forventninger til, og med målet om i første omgang, at gøre de unge herrer klar til forbesigtigelser og så tage tingene derfra.

Sarai L (medejer Stal van de Sande) ⬇️ (foto: @Equigeniek)

Hårdt arbejde med smil på læben = passion

Karsten havde aftenen før afhentet en hoppe, som havde overnattet et par dage på Højgaard Hestehospital i Odense til observation for kolik - heldigvis var hoppen nu hjemme igen og fit for fight.

Staldgangen var fejet, og de heste som endnu ikke havde haft foldtid, hyggede sig inde. Stalden er delt op i 3 afdelinger, og hvor der er mulighed for det, går hestene sammen to og to, eller tre og tre alt efter alder. Alle hestene er vant til at blive håndteret, og det er tydeligt, at både Maria og Karsten vægter den del højt - også selvom der er mange heste. I sagens natur får hopper, føl, ungheste og unghingste lov at løbe ind og ud selv, via en drivgang til vinterfolden, hvor Maria har jobbet som guide, når de rammer stalden. Bigballer er stillet op på staldgangen, så det er nemt at smide frisk halm i boksene, ligesom også wrappen ligger klar og udmugningen sker ved maskinkraft hver 14. dag. Forbruget af wrap lyder på 500 baller hvert år!

Ved siden af den store fælles vinterfold findes nogle mindre luftfolde, som er forbeholdt ridehestene. Pt. er Maria´s egen ridning på standby grundet datteren Ellen, men et par af de spændende damer på folden, nu med fremskreden vinterpels, er Maria´s konkurrenceheste.

Beliggende centralt ovenfor foldene findes et nu tre år gammelt 20 x 40 ridehus med en række store lyse bokse, vaskefaciliteter, opvarmet sadelrum og solarium. Rammerne og mulighederne bringer også spørgsmålet om egen rytter op. Både Maria og Karsten kunne selvfølgelig godt tænke sig, at holde hestene hjemme under både tilridning og træning, men indtil videre har avlerparret valgt, at have et par forskellige samarbejdspartnere, der hverisær bibringer med deres professionelle ekspertiser alt efter alder og uddannelse.

Hos Stutteri L-Horses står hele avlerpakken anno 2023 knivskarpt; Erfaring, flid, målrettethed, resultater, visioner og stadig med drømme som giver grobund for spændende avl for fremtiden. H2R takker for en god dag med indblik i et erfarent stutteri, der samtidig er topmoderne på den solide måde, og glæder sig til at følge med i fremtiden.

Tiden på uret på staldlængen var gået i stå, mens alt andet på stedet bar tydelig præg af dynamik og energi. Foto: H2R