17-18-19 heste - besøg hos Stutteri Åtoften

Annette og Claus her med 1 års helsøster (den sorte) til den kårede hingst Åtoftens Springtime og 1 års hoppeplag e. Jovian / Benetton Dream (helsøster til Åtoftens Jovani) - foto: H2R

Medaljer og kårede hingste

Siden Annette Bugge og Claus Hansen i 2016 købte ejendommen i Øster Velling lidt vest for Randers, har avlsarbejdet for alvor taget fart. De har begge tidligere været både målrettede og succesfulde avlere, da hingsten ERA Dancing Hit kommer fra Annettes del af avlsarbejdet, mens Claus har haft afsæt i sin fars avlsarbejde med bl.a. Åtoftens Donier som nok er den mest kendte i nyere tid, der sammen med sin rytter Laura Rasmussen har de høstet masser succes internationalt som både junior- og ungrytter ekvipage.

Egen avl fra øverste hylde

Snakken omkring frokostbordet spænder vidt; årgangens nye føl, forventninger til de næste 4 føl, listen over hingstevalg i år, hoppestammer, succes og skuffelser, samarbejdspartnere og sidst men ikke mindst drømmene.

For det er drømmene som bærer en stor del af et avlerhjerte, og det brænder også tydeligt igennem hos både Annette og Claus, selv på en regnfuld martsdag, hvor kun temperaturene vidner om at det formodentlig snart skifter til forår.

Nattens stolthed er et nyfødt kulsort, yndigt hoppeføl med knæk på næsen, efter egen avlet guldmedalje hoppe, Åtoftens Zehavia e. Blue Hors Zack / Benetton Dream, og med egen avlet far Åtoftens Springtime e. Springbank II VH / Zalando (som også er egen avl). Iøvrigt eneste 2023 dansk avlet føl efter Åtoftens Springtime, da han jo var udstationeret i Sverige i bedækningssæsonen sidste år.

Sidste år var de så uheldige at miste et skønt føl e. Revolution på guldmedaljehoppen, da den blev født med snoet navlestreng.

Staldens anden kæledække var det 3 uger gamle hoppeføl e. Fynch Hatton / Zalando, lavet på Bronzemedaljehoppen ERA Zimply Red (ud af Ingo Pape´s gamle stamme). Super tillidsfuld og med masser udtryk iklædt en hel mælkechokolade farvet dragt. Ud af samme hoppestamme er der også en 5 års vallak e. Donkey Boy samt en 3 års vallak e. Vivino, medejet af hhv. Helgstrand Dressage og Barnow Dressage.

2022 blev et helt særligt år

Med to hingste godkendt, hvor Åtoftens Jovani e. Jovian / Benetton Dream (ud af elite RDH hoppen ERA Briliant Dream) blev udnævnt som præmiehingst, og Åtoftens Springtime e. Springbank II VH / Zalando, blev endnu stor avlerdrøm til virkelighed. Begge hingste er ejet i fællesskab med Helgstrand Dressage.

Derudover blev den 2 års hoppe Åtoftens Farina e. Franklin / Zalando også udtaget til Dansk Varmblods Eliteskue og var udtaget til finalerunden.

2022 blev også året hvor Claus sagde farvel til pladsen i Dansk Varmblods kåringskommission, en plads som han har været rigtig glad for gennem årene, og hvor Claus altid har været vellidt og respekteret af avlerne, men ligesom så mange andre steder har tingene en udløbsdato, og det blev så med afslutning til eliteskuet i 2022.

2023 i et nyt perspektiv

For første gang i mange år havde Annette og Claus i år taget plads på tilskuerpladserne til hingstekåringen i Herning, for at følge med fra tætteste hold. Og som Claus udtrykker det: “Skønt at kunne opleve og bedømme alle hingstene med helt egne øjne, og samtidig også have tid til de gode snakke med avler kollegaer og venner.”

Avlerparret kunne samtidig nyde Åtoftens Springtime fremvist af Helgstrand Dressage rytter Alvaro, ligesom de også modtog en flot anerkendelse i form af opdrættermedalje i sølv for Åtoftens Springtime, som nu er færdigkåret i Dansk Varmblod.

Drømmene

Med bronze-, sølv- og guldmedalje hopper i stalden, krydret med præstationer har avlerparret et rigtig godt fundament for fremtiden. Stutteri Åtoften et stadig ungt succesfuldt stutteri, hvor allerede to hingste har trådt deres barnesko, så selvfølgelig er der grobund for flere drømme.

Lige nu har Annette og Claus samarbejde med både Helgstrand Dressage og Barnow Dressage (Susanne Barnow), førstenævnte omkring hingstene og sidstnævnte succesfuld i championatssammenhæng med vallakken Åtoftens Dancing Memory e. ERA Dancing Hit / Benetton Dream, som sidste år vandt mellemrunden i DRF´s championat og blev nr. 3 i 6 års finalen på Blue Hors, og bedste DV hest. Ekvipagen er lige nu rigtig godt på vej mod 7 års niveauet.

Drømmene stopper jo ikke her, for som de samstemmende siger: “Vi drømmer da om en dag at have en hest der går med i Unghestechampionatet i Herning, ligesom også UVM deltagelse som avler står på vores drømmeliste,” siger Annette og Claus.

Avlerparret oplever at der er god efterspørgsel efter stutteriets afkom, så selvom de jo gerne vil beholde dem alle sammen, skal der jo også omsætning til, så foråret vil jo formodentlig også bringe et par af føllene og et par af de unge på salgslisten, det må tiden vise. Lige nu er den nyfødte sorte prinsesse som jo er 3. generation af egen avl IKKE til salg, og ved en hurtig optælling når Annette vidst frem til at bestanden pt tæller 17-18-19 heste hjemme på matriklen, plus de heste som de har ude sammen med deres samarbejdspartnere.