Vilhelmsborg - hoppekåring - fokus på avl og sport

Kåring og måske en billet til Eliteskuet

Fredagen stod i Dansk Varmblods kåringstegn på Vilhelmsborg.

Det er jo ude på kåringspladserne rundt omkring i landet, at DV´s dommere udpeger de hopper som de mener er Elite billet værdige, så derfor er det naturligvis også spændende at følge med helt fra der hvor de første trin bliver vist under rytter.

Generelt var alle hopperne velforberedte til opgaven og præsenteret i god kondition. Selve afviklingen af sadelkåringen forløb godt, dog var det gennemgående at galopturene blev noget for lange for alle hopperne, idet man her kunne fornemme at runderne blev brugt på både at se hopperne, men også udfylde bedømmelsesskema.

Fra sidelinien var dagens hopper af overordnet god kvalitet, men nogle stykker manglede dog at shine i alle tre gangarter. Typemæssigt var en lille håndfuld med rigtig flot kønspræg.

Gengangere fra sidste uge i Ermelo

De kendte ansigter fra UVM i Ermelo den forgangne uge var igen at finde blandt deltagerne. Majken Faaborg Glerup som jo i sidste uge havde sin 7 års hoppe Midt-West Franceska e. Franklin / Don Schufro med til UVM, var klar med helsøster på 3 år Midt-West Present som blev præsenteret flot af Marie Witt Poulsen og som forventet (af H2R) også indløste billet til Eliteskuet. Grundlæggerne af Stutteri Midt-West, Lisbeth og Poul-Erik Nielsen var naturligvis også med på sidelinien for at følge Midt-West Present.

Dagens absolut highlights blandt de 3 års hopper var helsøsteren til hingsten Iron, SK Ivanna e. Asgard´s Ibiza / Hohenstein som blev flot fremvist af Silje Bakken fra Bakken Dressage samt Tophøjs Guapa Me e. Glamourdale / Sezuan med Mette Sejbjerg Jensen i sadlen, men iøvrigt også debut som avlere Mette Sejbjerg Jensen og Eric Guardia Martinez til årets hoppekåring. Begge hopper bringer noget ekstra med som avlshopper, men bestemt også som fremtidige sportsheste.

Dagens hoppe i 3 års holdet blev velfortjent SK Ivanna som ikke blot har en berømt helbror, men også besidder kvaliteterne selv.

Et kig i “krystalkuglen” med blikket rettet mod både avl og sport, vil med de bedste hopper være vejen frem i dansk avl. Hverken avl eller sport kan stå alene, så derfor må bedømmelserne af fremtidens DV´s hoppemateriale være knivskarp på individerne som potentielle producenter af sportsheste.

Med UVM i frisk erindring, er det kun de absolut bedste individer som kan gøre sig gældende i toppen af unghestesporten. Dermed ikke sagt at det kun er UVM som er vejen mod den næste tophest, for der skal ofte rides rigtig mange kilometer i en ung alder for at være med. Mange prioriterer på en anden måde i uddannelsen af deres unge heste, og i de rigtige hænder kan en unghest med tre ordentlige gangarter jo udvikles til en top sportshest uden at have løbet ekstra kilometer som helt ung.

Det skal på den ene eller anden måde være endnu mere attraktivt at vise sin hoppe i sporten, og dermed kunne opnå endnu højere status (evt. en tilføjelse a la KWPN med “SPORT” predikat).