At købe en hest med handelsfejl - og hvad så?

At købe en hest med handelsfejl - for dem som ikke allerede har læst historien om Emma Skov som for 4,5 år siden købte en hest med 3 mus - fik dem fjernet og har i dag en super ridehest, så giver det bedre mening at være med fra starten. Klik på linket her. 

Hestehandler hvor der opstår "handelshindringer"

Heldigvis er der rigtig mange hestehandler som går godt, og køber og sælger får en god oplevelse - et salg og en ny ridehest. Men situationen som den Emma Skov beskriver i sin blog en kun af de ting som ofte kan stoppe en handel.

H2R har fanget dyrlæge Jonas Rasmussen fra Højgaaard Hestehospital i Odense til lidt ekspert kommentarer om hvordan virkeligheden fra nutidens hestehandler reelt ser ud, og ikke mindst hvordan man evt. kommer videre, når der opstår "handelshindringer" køber og sælger imellem.

Det skal nok gå

Situationen hvor en sælger/avler står med en "usælgelig" hest, men i den anden ende har en interesseret køber, bliver ofte ikke løst.

"Jeg tror mange købere enten er "skræmt" af deres forsikringsselskab eller deres dyrlæge til ikke at købe. Og i sidste ende er det jo altid en risiko når man skal købe hest, og denne må kalkuleres i forhold til de andre +/- hos hesten. 

For mange købere bliver skræmt fordi de ikke vil bære en risiko ved at købe en hest. Der er altid en risiko lige meget hvor flotte røntgenbilleder hesten har. Dyrlægerne er skræmte fordi der kommer sager mod os. Det er blevet kutyme at sælger og dyrlæge retsforfølges på en gang. Vores forsikringsselskab truer med at smide os ud, da der er for mange sager mod os. Dvs. dyrlægerne bliver mere og mere forsigtige i forbindelse med handler, og det er i princippet købernes skyld, da der ikke skal være meget forkert, for det må være nogens skyld fx dyrlægen der undersøgte hesten, da den blev handelsundersøgt.

MEN, der er også for mange dyrlæger som ikke har hår nok på brystet til at sige ’det her skal nok gå !!!", siger Jonas Ramussen.

Vigtigheden af røntgenbilleder som ca 1½ år

Og de "stakkels" avlere står med en usælgelig vare, som egentlig har god kvalitet og som egentlig kan bære en god pris, lige indtil røntgenbillederne siger noget andet.

"Det er vigtigt for avlerne at de får taget billeder af deres heste når de er ca 1½ år. Så har de en status og kan vide om de skal aflive eller fodre, evt. operer og uddanne," er svaret fra Jonas Rasmussen

Købere og sælgers skal lære at tænke mere alternativt

"Jeg forstår ikke at der ikke er flere avler der sælger på ’kvalitetsvilkår’, så de får en pris nu, og så et tillæg hvis hesten fx kvalificerer sig til champoinatsfinalerne", siger Jonas Rasmussen.

Hjælp til de seriøse sælgere og købere

"Når en sælger og en køber kommer med en hest til handelsundersøgelse, så er begge parter jo interesseret i at den er ok ved undersøgelsen. Hvis der så kommer noget frem ved undersøgelsen, så forsøger jeg at køber og sælger skal dele risikoen. En mus kan jo opereres væk. Der kan også være andre forandringer, kissing spine fx. Her prøver jeg at få køber-sælger til at lave en trappe. Vi ved at det er et "farligt tidspunkt" for en hest når den skifter ejer (ny træningsmetoder, nyt udstyr, ny ridehus bund, ny smed m.m) Hesten til 100.000 kan så fx deles op, så sælger får 30 nu, yderlig 30 efter 3 mdr og resten efter 6 mdr. Jeg synes klart markedet omkring hestehandler mangler en slags færdige kontrakter til denne løsning," siger Jonas Rasmussen.

En pulje som dyrlæger og forsikringsselskaber laver i fællesskab

Uanset hvad man mener, så findes der jo nærmest ingen heste uden et eller andet. Set ude fra virker det bare som om både dyrlæger og forsikringsselskaber vil undgå enhver konflikt, som iøvrigt er soleklart når man driver en forretning.

Kunne man ikke forestille sig at dyrlæger og forsikringsselskaber sammen "investerede" i en særlige pulje af heste som man ikke umiddelbart ville godkende, men hvor man havde fuld indsigt/tillid til køberen, og dermed fik lavet endnu bedre forskning på hvad der er succesfuldt i forhold til operation eller træning? "Bestemt en flot tanke, men tro ikke det er realistisk. Der er alt for mange heste som ikke får chancen og det er synd og skam", slutter Jonas Rasmussen.