2019 føllene er på vej og de danske avlere er allerede i gang med planerne for årgang 2020

Hvad vælger avlerne i 2019?

Selvom der endnu kun er født få føl med årgang 2019, så er avlerne klar tll at tage imod de nye stjerner. Samtidig med forventningens glæde for den kommende årgang, så er de målrettede avlere allerede godt igang med planerne for bedækningssæsonen, sammen med de skarpe overvejelser og udfordringer der er på vejen mod årgang 2020.

H2R har fanget en god håndfuld avlere som er fuld gang med planerne, for at høre om deres overvejelser.

IMG_6949.JPG

Stutteri Krone - Reni Hvam Nielsen

“Min gamle elitehoppe efter Heslegård's Louis bliver 22 år i år, og jeg havde egentlig besluttet at føllet hun venter efter Finest skal være det sidste, men Ih hvor ville jeg gerne have haft en Fürstenball - hoppe efter hende, så hvis hun stadig er frisk efter folingen så må jeg se om jeg får råd til Fürstenball. Min Rosentanz - hoppe som er datter af elitehoppen ser ud til at avle voldsomt stort, så der skal jeg finde en lille hingst med god galop, hvis føllene efter Janeiro Platinum ser gode ud kunne det måske blive ham, hans mor og mormor er ikke ret høje. Ellers er jeg åben for gode bud. Hun venter Franklin nu.

Jeg har en halv bedækning til gode ved Sezuan, og den skal bruges på min Charmeur hoppe.

Min unge Franziskus hoppe venter Springbank, og det er første føl. Hun skal som mange andre efter Franziskus have tilført skridt og galop, specielt rummelighed mangler lidt i begge disse gangarter. Jeg ved ikke om hun skal ifoles igen i år, hun er endnu ikke kåret og skal måske rides næste år.”

Stutteri Harrysminde - Birgitte Juul

“Første føl vi venter er en “hel søsken” til Harrysmindes Frodo som vandt Blue Hors Føl championat i 2018, så vi er spændt på om det bliver en “kopi” er det et lige så godt et føl som Frodo, kunne vi godt finde på at bruge Fifty Cent igen, som Carsten Pedersen sagde hvis en kombi dur hvorfor så skifte.

Vores Zack hoppe venter sit 2. føl og vi håber på et hoppeføl som senere forhåbentlig skal indgå i avlen, hun er selv RDH og herefter 5 x ERDH i lige linie, skulle det være et godt hoppeføl tænker jeg planen er Zack hoppen kommer i ridning og senere bliver sat til salg.

I 2017 købte vi en BRDH halvblods hoppe der er på samme hoppestamme - hendes mor og Zack hoppens mormor er samme, hun venter kun sit 2. føl da hun har været i sporten og er B-hest. Vi ser hvad hun får med D’Avie og tager vi først stilling til hingstevalget når vi ser resultatet.

4. føl er på egen avl også en BRDH hoppe, her er det Rockefeller der er brugt, hun er en hoppe fra Love Story stammen, desværre kan hun kun blive drægtig på rå sæd så det begrænser udvalget, vi ser på “udvalget” efter Herning.

Vi har en hoppe der er gået tom efter Soreldo, hun har samme mor som Zack hoppen, der har vi endnu ikke tænkt på hingst, men da vi kender stammen særdeles godt, kunne det let blive en af de nye, syntes DUKE fra Katrinelund ser godt ud, men har endnu ikke set den “live”.”

Stutteri Pilekær - Anne Mette Rossen

“I år venter vi følgende føl: Jovian/Florestan/Bernstein, Franklin/Sir Donnerhall l/De Niro, Secret/Danone ll/Dream of Glory, Totilas/Goldfinger/Quaterback, Franklin/Sir Donnerhall l/ Ferro, Ibiza/Sandro Hit/Titus.

Franklin skal helt sikkert bruges igen. Mange Franklin føl er med i toppen. De er dejligt smidige og viser ‘her kommer jeg’. Vi havde et Vitalis føl sidste år, og der var stor efterspørgsel på den allerede inden den var født, så den skal nok også bruges igen. Vi kan rigtig godt lide Secret og har beholdt et hoppeføl fra sidste år. Den kunne vi godt finde på at bruge igen. Vivaldi er også i spil, men der er sædkvaliteten ikke for god, så den er ikke sikker. Zack kunne også være en mulighed.

Vi har tidligere lavet en Zack/Danone ll som vi har beholdt, som nu er 5 år og er kvalificeret til Unghestechampionatet i Herning med Julie Dyrgaard i sadlen.

Grand Galaxy Win siger os egentlig ikke noget som sådan, men vi synes alligevel at afkommene er fine og gør det godt. Vi kan rigtig godt lide Fürsten Look. Den er super rigelig og har super sæd kvalitet. Vi fik 3 føl efter den sidste år. De var virkelig smukke, godt gående og utrolig gode og fornuftige i hovedet. Men må desværre erkende at DV og de ‘store’ kunder ikke bryder sig om hingsten, så derfor brugte vi ham ikke igen. Rigtig ærgerligt, men vi bliver nødt til at tænke forretning.

Nu er det jo tidligt, så der er ikke noget lagt 100% fast, men det er sådan lidt løse tanker her fra.”

Stutteri Serupgård - Heidi Bickham

“Laver kombi Fidertanz/Jazz/Rotspon igen igen. Det ser ud som en kombi der virkelig fungerer godt og han skal jo bruges nu mens han er her.

Romanov/Idocus/Michellino vil jeg lige se Sylvesterføllet. Men både Glamourdale og Veneno er på listen.

Gamle misse (Michellino/Pion/Salut) må vi se om folingen går godt. Hun er jo 20 år så det.... men om alt går godt og det er forsvarligt ifoles hun igen.. Så får hun lov at slutte af med en Glamourdale.

Store misse (Michellino/Traumdeuter/Arsenal) ved jeg ikke endnu, men måske den nye Kingston e. Glock´s Toto jr. fra Blue Hors. Den skal dog lige ses nærmere på i Herning.

Glæder mig til kåring i KWPN. Hvis der er en hingst jeg får en godt øje til bliver det årets bobler. Og det hele afhænger naturligvis også af årets føl og pengepung.”

Netstutteriet - Merete Berg Sørensen

“Vi havde jo god succes med Franklin på helsøsteren til Sezuan, denne kombination laver vi igen. På samme hoppe vil vi muligvis bruge Olympic Ferro, det er jo interessant at lave en kombination få har, og Ferro var jo en af Hollands mest betydningsfulde hingste.

Vi har en Olympic Ferro/ Romanov/Don Schufro hoppe som er 3 år i år - en sort perle - hende overvejer vi Zackerey til, og så har vi fornylig anskaffet en Fürstenball hoppe, her bliver valget Franklin eller Vivaldi.”

Lipas Horses - Linda Ibsen Mølsted

“Ja, tankerne kører jo rundt allerede, selvom det er lidt svært at planlægge for meget endnu, dels kan selv de mest fast-tømret planer blive lagt om, når først hoppen har folet, men derudover er det svært når vi på nuværende tidspunkt ikke kender vilkårene for hingstene i den kommende sæson. Hvem står på EU-station? Hvem er på kølesæd? (vi gider ikke frostsæd) og hvilke hingste er solgt? Bare for at tage et eksempel, så blev jeg meget benovet over Bon Coeur´s første hingsteårgang til Hannoveranerkåringen, men det er jo også alm. kendt at han er solgt til Sverige, og Malene fra Eurohingstesæd, forhandler ham desværre ikke fra Sverige, og sådan er det jo med mange af de populære hingste, pludselig er de ikke tilgængelige mere.

En hingst jeg gerne vil bruge i år på vores BRDH-hoppe Wild Eve (e.Temptation) er For Romance I. Men sidste år hed det, at nu var det sidste år på køl, pga. han fremadrettet skulle fokusere på sporten (ligesom med Dante Weltino, som jeg også længes efter kommer på køl igen). Vores nye BRDH-hoppe Lexi e. Sir Donnerhall venter Escolar, og meget skal gå galt hvis ikke hun skal have Escolar igen, jeg er sikker på at det bliver en super kombi.

Vores nye hoppe Deep Love, påtænker vi at ifole med D´avie eller måske million-hingsten Vivino. Vores ESRDH-hoppe Atterupgaards Minelli påtænker jeg at ifole med Governor, alternativt en søn. Andreas har Kremlin og Blue Hors fremstiller en helt super Governor-søn i Herning, som jeg er spændt på at følge i Herning. I det hele taget overvejer jeg også Governor til et par af de andre hopper, som skal bruge en smart hollænder med godt løft Min tidligere konkurrencehest Sicilia fik i 2018 et fantastisk hingsteføl e. Fürstenball, som desværre døde 3 uger gammel, men i år hvor Furstenball er på køl igen, tænker jeg vi ifoler hende med Fürstenball igen.

Vi fik i år et super føl efter Floriscount (som vi har valgt at beholde), derfor tænker jeg også at bruge Floriscount på en hoppe eller to, bl.a. vores skimlede RDH-hoppe Kronborgs Guyana.

Min "gode gamle" Allicat e. Aljano, er desværre tom, pga. tvillingedrægtighed sidste år. Det er første gang i 8 år hun ikke har føl ved siden, så hende overvejer jeg at køre til Tyskland, så hun kan få helt frisk Diamond Hit-sæd (sæd kvaliteten er ret dårlig). Alternativt at køre hende til Sverige, og bruge Bon Coeur.

Farrell, Foundation og Franziskus vil jeg også gerne bruge i år, men er i tvivl om, til hvilke hoppe Vi regner med at ifole 11 hopper, så der er lidt at vælge imellem! Men altså, intet er sikkert, før sæden er bestilt!”