2023 championatsfinalerne skudt igang med indledende 4 års, 5 års og 7 års i dag

Overordnet for dagens præstationer var der ingen ekvipager som havde store uheld eller store udfordringer i de flotte omgivelser på Blue Hors.

4 års holdet

Ikke overraskende tog den 4-årige KWPN hingst Opoque sejren sammen med Mette Sejbjerg Jensen. Selvom den røde hingst ikke shinede helt som i hverken Ermelo eller da han vandt kvailfikationen i Bogø, så havde dagens dommere Niels Erik Bøchmann og Dennis Holst ekvipagen forrest. På +listen hos H2R findes også Dribbler med Ida Hoffman-Bang placeret som nr. 9, og nr. 16 Valiant med Frederikke Gram Jacobsen, som sidste ekvipage med direkte i finalen. Foxy Secret MJ placeret som nr. 18 (som forhåbentlig når med i finalen via trøstfinalen) lignede en 4 års hest og blev også fremvist som en 4 års hest af Kecia Sanvig.

Ingen tvivl Opoque er en klasse hingst, og at den præcist bevæger sig på en måde som ligner kvaliteter for fremtiden. Desværre fanger dommerne ikke helt dagens detaljer, eller ihvertfald vælger de ikke at kommentere på væsentlige værdier som at kunne bevæge smidigt og velbalanceret op gennem hjørnerne, samt evnen til at bevare balance og bæring når der gives efter på tøjlen.

Når dommerne skal bedømme en 4 års hest så handler det endnu ikke om samlingsgrad, men helt basic som det fremgår af bedømmelsesskemaet.

Trav: Takt, eftergivenhed, elasticitet, afskub, rygsving, rummelighed, villighed til at lade sig samle.

Skridt: Takt, afslappethed, energi, rummelighed.

Galop: Takt, eftergivenhed, elasticitet, naturlig balance, afskub, villighed til at lade sig samle, rummelighed, op-ad-bakke tendens.

Ridelighed: Eftergivenhed, kontakt, ligeudretning, lydighed og evne til selvbæring.

Kapacitet: Potentiale som dressurhest Træningsstandard baseret på "træningsskalaen".

7 års holdet

Samme dommerteam var klar til det efterhånden noget reduceret 7 års hold med blot 12 startende. Her havde Helene Melsen en super travl eftermiddag med hele tre heste til start, mens Susanne Barnow havde to heste til start.

Verdensmesterekvipagen Danciero og Anna Kasprzak indtog igen banen med en flot og velfortjent sejr som udløste 10 i ridelighed og 10 i kapacitet. Danciero er ikke nogen flyvemaskine, men alle tre grundgangarter er rigtig gode, grundarbejdet er iorden, og det afspejles i bløde overgange og øvelser som ikke giver udfordringer. En super happy athlete.

Susanne Barnow var klar med begge sine UVM heste og selvom Skovdals Dexter gik hele turen i dag tydeligt med næsen bag lod, så var dommernes fokus i stedet på Åtoftens Dancing Memory, som egentlig kun gik momentvis i en for snæver holdning, men blev tydelig trukket i rideligheden.

Altdominerende var Donkey Boy afkommene i 7 års klassen med i alt 4 afkom ud af de 12 startende.

5 års holdet

I 5 års klassen var der dommerskifte med Mette Svare Ehlers og Helle Westh, og selvom finale pointene generelt sad lidt mere yderligt, så var argumentationen og forklaringer fint i tråd med pointene. Desværre manglede man en af dommerne på langsiden, da det var tydeligt at ex. hvis hesten var stærk i kontakten, så var det selvfølgelig sværer at se når dommerne alene var placeret på kortsiden.

Indtil sidste ekvipage var det kæmpernes dag i toppen af klassen med store kraftfulde heste fremvist af dygtige unge damer. Sidste ekvipage hoppen Blue Hors Bonsai med Nanna Merrald i sadlen kom jo til finalen med 9,90 fra mellemrunden - en karakter som vel nærmest kun er til den ekvipage som kan gå på vandet, og det kan de trods alt ikke endnu. Bonsai er også en stor og imponerende hoppe, flot udtryk i traven, god skridt måske ikke helt i det niveau som dommerne så det i dag da den smidighed og løsgjorthed skulle være lidt tydligere til 9,0. Galoppen er flot med stor kvalitet når Nanna rider fremad men bliver lidt mere begrænset kvalitetsmæssigt når hun samler lidt mere ind. Super ridelig, fantastisk form hele turen, flot kontakt og ja det ligner bestemt hest til fremtiden under Nanna.

På H2R +siden i 5 års klassen er det også SK Fanello med Cathrine Laudrup-Dufour - smuk, blød og velredet fremtidshest, Fabulosa med Anne Marie Hosbond bringer bare flot form og naturligt go i alle tre gangarter. Vallakken Fabergé med Josefine Hoffmann står der bare top hest på også selvom den endnu ikke kan bære grundtraven, men laver flotte øgninger, super skridt og kvalitetsgalop. Det ligner en hest som man skal holde øje med i fremtiden.