Inspirerende og levende clinic med Cathrine Laudrup-Dufour

Sensommer vejret havde fundet vejen til aftenens arrangement i Skåde Bakker i Århus hos Kirstineholm Rideklub, som på en helt almindelig torsdag dannede rammen om en clinic med Cathrine Laudrup-Dufour.

Ca. 300 mennesker sad klar på slaget 17.00 og rokkede sig ikke fra deres pladser, også selvom tidsplanen ikke holdt helt, var der ingen der flyttede på sig før Cathrine takkede af omkring kl. 20.30.

Ida Kirstine Bjørn - en super talentfuld rytter

Dagens eneste rytter Ida Kirstine Bjørn var frisk på opgaven og klar med tre heste, alle tre ejet af Klaus Munkedal. Til dagligt går Ida i 3.g på gymnasiet og har hestene i arbejde. I sagens natur tre meget forskellige heste, to 6 års heste, den første en stor langbenet utrolig smuk, velgående og ridebar hoppe e. Donkey Boy med top kvaliteter, som ikke var helt alderstilsvarende uddannet, men til gengæld lignede “hele pakken”. Flot i kontakten, super form og balance og responderede på alle guldkornene fra Cathrine på jorden. Blandt andet blev ekvipagen for første gang introduceret til at bruge dressurpisken med blot små markeringer på skulderen, hvor effekten var tydelig. Cathrine beskrev billedligt den fornemmelse som Ida skulle have i sadlen, som når man sad på en vippe og var den tungeste, hvor forparten på hesten var den anden ende af vippen i opadgående retning.

Undervejs forklarede og guidede Cathrine med masser eksempler og egne erfaringer. Et hurtigt hesteskifte blev brugt til spørgsmål fra publikum, hvor H2R i dagens anledning havde “tovholder” funktionen.

Næste hest på banen var endnu en 6 års, denne gang en vallak e. El Capone som Ida fornyligt havde debuteret i MB0. Vallakken startede lidt mere almindeligt op, men efterhånden som Cathrine fik delt ud fra “værktøjskassen” blev billedet både bedre og mere løsgjort. Nyt værktøj 3+1 tøjleføring, som er tre tøjler i den ene hånd og en enkelt bridon tøjle i den anden hånd. En måde hvorpå man kan bruge den kandar tøjle man flytter på halsen, samtidig med man frit kan bruge trense tøjlen, som så er eneste tøjle i den ene hånd. Derudover startede Cathrine ud med at ændre tøjleføringen på kandaren på en sådan måde at suget blev mere ens, og samtidig med den effekt at man kun “løfte” op uden at trykket på kandaren blev stærkere.

Parader…

Hvad er det med Cathrine og parader? Med hotte heste hvordan lader det sig gøre? Repetition repetition repetition, hver dag øves parader som bliver stedet hvor de fire hove på Cathrines heste nøjagtigt kender deres plads. Her forklarede Cathrine vigtigheden i ikke at straffe hesten, og i det hele taget er der nul “straf” i træningen. Det handler om, at det i sidste ende skal blive så let som muligt at se på. Fremadsøgningen er kodeordet i al dressur, uanset om det er den unge 4 års eller den færdiguddannede Grand Prix hest.

At skulle stå på egne ben i mere end en forstand

Cathrine fortalte også om hendes egen udvikling fra at kunne støtte sig op af sin første træner Rune Willum som jo altid var der, til at skulle stå på egne ben og løse udfordringerne, også når der ikke var undervisning tre gange om ugen.

Fokus og detaljer

Egne træningssessioner med fokus på få ting med den enkelte hest. Den ene dag traversader, passage, piaffe og den næste dag pirouetter, changementer og serie. Men mange heste under sadel hver dag, er det fast at Cathrine lige bruger at spænde gjorden efter, som det fikspunkt at fange op på præcis hvad der skal trænes med den hest. Et “værktøj” som Cathrine gennem mange års succesfuldt samarbejde med mentaltræner Rasmus Bagger har udviklet.

Sidste hest var en 9-årige vallak e. Johnson som Ida har haft succes med som Young Rider og som nu er på vej mod U25. Her blev teknikker fra tidligere også medtaget, og effekten af brugen af en springpisk som alene blev anvendt på underlaget, gav præcis det som Cathrine søgte, nemlig at hesten flyttede fokus på at have ekstra aktive bagben, til istedet at “trække maven” og svinge regelmæssigt med over ryggen, samtidig med at Cathrine bad Ida ride letridning i passage.

9. oktober er biografien på gaden

Biografi på vej om Cathrine, hvor hun bl.a. løfter sløret for den “private” Cathrine, da langt de fleste jo kun kender hende som dressurrytteren Cathrine.

Det her var blot nogle af de ting som kunne opleves, men der var selvfølgelig mange flere input og detaljer fra en af verdens bedste ryttere til aftenens clinic.